A francia barokk zene áll az idei Régi Zenei Napok középpontjában

hrabopress küldte be 2022. 06. 22., sze - 10:08 időpontban
""

A francia barokk zene áll az idei Régi Zenei Napok középpontjában; a Filharmónia Magyarország július 2. és 9. között rendezi meg a fesztivált Vácon.

    "A 38. Régi Zenei Napokon élvezze úgy a zenét, mintha a Napkirály idejében a Versailles-i palota kápolnájában ülne" - idézik a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját, aki kiemelte, az esemény a Versailles-i Barokk Zenei Központ társrendezésével valósul meg.
    Mint írják, a régizene egyrészt a középkortól a barokkig terjedő időszakot öleli fel, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a művek korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel, az adott időszakra jellemző technikával játszva szólalnak meg: úgy, ahogyan például Bach hallgathatta őket.
    "Az elmúlt korok autentikus előadása a szó igazi értelmében egy örök vágyálom, hiszen erre csak azok az emberek képesek, akik saját koruk zenéjét játsszák" - idézik a közleményben Paulik Lászlót, aki több neves professzor mellett idén is szárnyai alá veszi a 14 országból érkező kurzushallgatókat.
    Mint kiemelik, a fesztivál nem csak az elmélyült szakmai munkáról szól, hanem koncertek is várják a hallgatókat és a közönséget július 2. és 9. között.
    A régizenélés legautentikusabb hazai szereplői, vagyis Vashegyi György és két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, nemzetközileg elismert szólistákkal együtt Lalande népszerű műveit szólaltatják meg a szombati nyitókoncerten a Fehérek templomában.
    A grand motet - mint francia barokk emblematikus egyházi zenei műfaj - zenekart, kórust és szólistákat felvonultató "nagy motettát" jelent, amely 300 éve nem csendül fel a világon - emelik ki a közleményben.
    A csembalójáték titkaiba Béatrice Martin, a New York-i Julliard professzora enged betekintést július 4-én a váci Piarista Gimnázium dísztermében; csembalókoncertjén Francia variációk című műsora, többek között Francois Couperin darabjai hangzanak el.
    Július 9-én két hangversennyel zárul az idei Régi Zenei Napok. A délutáni ingyenes kurzuszáró koncerten a váci Piarista Gimnázium dísztermében a mesterkurzusok hallgatói mutatkoznak be. Este a fiatalokból álló Ensemble Les Surprises zenekar és kórus ad koncertet a Fehérek templomában, neves szólistákkal és Louis-Noël Bestion de Camboulas vezényletével. Charpentier és Desmarets darabjai lesznek műsoron.
    A Régi Zenei Napokon a váci lakcímmel rendelkezők számára a koncertjegyek árából 50 százalék kedvezményt biztosítanak - áll a közleményben. 
Budapest, 2022. június 18., szombat (MTI)

Címkék