H20190325

Utolsó módosítás03:17:31 PM

Mediterrán érzés a kertben

Sokan mondhatjuk el magunkról, hogy a Mediterráneum szerelmesei vagyunk. Ez a szerelem összetett: időjárás, tengerpart, építészet, az ételek, és még sok minden mást is fel lehetne sorolni, de ami kihagyhatatlan, az az elvarázsoló növényvilág. Ez a flóra megidézhető itt, a Kárpát-medencében is, és még válogatásra is lehetőségünk nyílik.

Az olasz, görög vagy spanyol tájakat alkotó növényzet nem meghatározó hazánkban. Nálunk a fagykár elkerülhetetlen a mediterrán növények szinte minden fajánál, emellett évi néhány száz napsütéses órával alulmaradunk. De április végétől, májustól aggodalomra semmi ok, az első őszi fagyokig körbevehetjük magunkat a földközi érzéssel.

Hirdetés


Nézzük, hogy a házból kifelé haladva milyen lehetőségeink vannak az erkélyeken, balkonokon. A balkonládákba és függő cserepekbe a kisebb növekedési erélyű fajok az ideálisak. Az eleganciát kedvelőknek a futó jázminfajták (Jasminum polyanthum, Stephanotis floribunda), a fehér, piros vagy rózsaszín tölcsérjázmin (Mandivilla sanderi) fognak a szívükhöz közel állni. Kiegészíthetjük a levendula különleges francia változatával (Lavandula stoechas), vagy a futó golgotavirág (Passiflora) megannyi szín- és formavilágával. A futónövények nem csak csüngve érvényesülnek, támrendszerre minden segítség nélkül felfutnak. Ha a tarka-barka nyeri el tetszésünket, ültessünk sétányrózsát (Lantana camara), ami sárga-piros, sárga-rózsaszín, fehér-sárga változatban érhető el. Nagyobb erkélyeken, ahol néhány cserépnek is helyet tudunk szorítani, ott megfér a murvafürt (Bougainvillea), aminek nem a virágai jelentik a díszítő értéket, mint ahogy azt elsőre hinnénk, hanem a rózsaszín, fehér, sárga vagy piros fellevelei. Ugyanígy tarthatjuk a kefevirágot (Callistemon citrinus), az afrikai szerelemvirágot (Agapanthus africanus) és a kisebb leandereket (Nerium oleander) is.

A gyorsan fejlődő, terebélyes lombozatú növények már kerti méretek közé valóak. A legszebb kékek az encián (Lycianthes rantonnetii) és az ólomvirág (Plumbago auriculata). Hatalmas virágával messziről kiszúrható az angyaltrombita (Brugmansia), színe piros, sárga, fehér, rózsaszín és ennek különböző árnyalatai.

Nem csak szépséggel, de haszonnal bíró növények is beszerezhetőek. A csodálatos virágú és nagyon hasznos termésű gránátalma (Punica granatum) nagyobb virágú, de jelentéktelen termést hozó valamint kisebb virágú, ám szép termetes almákat növelő változatai közül választhatunk. Citrusfélék tömkelege teremhet otthonunkban: citrom fajták (Buddha keze, tarka), kumkvat, törpe mandarin. Saját olajfát (Olea europaea) ki szeretne? Ugyanis semmi akadálya! Élőhelyén virágai nyáron nyílnak, nálunk termést 2-3 évente hoz, de minél védettebb, minél melegebb, kedvezőbb a helye, annál nagyobb terméshozamnak örvendhetünk.

Az egyéni speciális bánásmódnak minden esetben érdemes utána olvasni. Annál is inkább, hogy megfelelő helyen mindegyiküket át tudjuk pihentetni a következő nyári szezonra. A téli teendők hasonlóak, de a tavaszi ébresztés fajonként eltérhet. Nem kell aggódni, mert nincs szükség magas szakmai kvalitásokra, a lépések mindig egyszerűek és követhetőek.

Ha tetszett a cikk, oszd meg