H20190325

Utolsó módosítás03:17:31 PM

Szárazkertek vagy sziklakertek

A szélsőséges környezeti viszonyok nem okoznak fennakadást a kerttervezésben, mi több motiváló hatásúak, kertészeti stílusokat teremtenek. A rendkívül napos, száraz fekvés egyet jelent a sziklakerttel.
A sziklakertek formája kertünktől és ízlésünktől függ. Nagyon jó megoldás a rézsűs felületek esztétikussá tételére, emellett a talajeróziót is gátolja. Ha teraszt övezünk ebben a stílusban az egy lekerítést ad úgy, hogy létrehozunk egy ízléses átmenetet az architektúra és a kert között, emellett a kilátást sem zavarja. Konkáv sarkok kihasználásánál is jó választás a sziklakert. Ha teljesen sík kertünk van és a fentebb említett lehetőségek ki vannak zárva, akkor befogadhatóbb megjelenést a terebélyesebb méretekkel tudunk elérni.
A tervezéshez és az építéshez nagyobb sziklákat válasszunk. A mennyiségre számszerű szabály nincs, ne legyen kőtenger, de a növények között érvényesüljön a szikla is. A sziklák elhelyezésénél fontos követelmény, hogy biztosan feküdjön a dombon, ezért olyannyira be kell ásni, hogy mindössze az egyharmada lógjon ki a föld alól, ez adja a rézsű vagy dombocska szilárdságát. Beültetés után fokozhatjuk a látványt fenyőkéreggel vagy a hozzá jobban illő kavicszúzalékkal. Ez gátolja a gyomosodást és a párologtatást is csökkenti.
Alacsony évelőket válasszunk, amik bírják a tűző napot és a szárazságot. A kis virágocskák tavasszal és nyár közepén borítják be a kiskertet. A klasszikus pázsitviola (Aubrieta), lángvirág (Phlox subulata), kőtörőfű (Saxifraga) mellé szegfűket és szukullenseket válasszunk, mert a nyári virágpompát ők fogják megadni. Ezek között itt-ott megjelenhet néhány magas évelő, de ne hagyjuk ki az örökzöldeket se. Mindegy hogy pikkely- vagy tűlevelűt választunk, a lényeg a gyenge növekedés. Hiszen senki nem szeretné, hogy a sziklák textúráját takarva és a kedves sziklakerti virágokat elnyomva 3-4 megnőtt, kiszélesedett növény uralja. Az alkalmazható örökzöldek színeivel is játszhatunk, valamint formájukat tekintve gondolkodhatunk kúszóban, szabályos vagy közel szabályos gömbben és keskeny oszloposan növekvőben.
Külön válfajt képeznek a Japánból eredő zen szárazkertek. Ezeknek a klímája hűs, párás, ami kedvez a gyors mohaképződésnek is. Az eredeti stílus nem fogant meg országunkban, inkább egy europaizált változatát kedvelték meg az emberek. A kontinensünkön jelen lévő japánkertek növényösszetétele több lombhullató fajt tartalmaz, és kevesebb hangsúly kerül a formára nyírásra. A zúzott kavicsburkolat nem mindig jelenik meg, és a berendezési tárgyak legszolidabbik változatai kerülnek beépítésre, mint egy lámpás vagy madáritató, de a Torii kapu aligha. A magyarországi japánkertek stílusa többnyire nem az egész magánkertet határozza meg, hanem annak csak egy részét.
Virágliget Kertészet
Szikomor Hungary Bt

Ha tetszett a cikk, oszd meg