K20190521

Utolsó módosítás07:10:09 AM

Kiknek szól az IMF ellenkampány?

 

Két dolog biztos nem az IMF-nek és nem a befektetőknek. Ők nem olvasnak Magyar Nemzetet és Népszabadságot. És ha itteni munkatársaik révén értesültek is az egészoldalas hírdetésekről, az kb. annyira érdekelte őket, mintegy Újpest-Fradi mérkőzés.

Lehetne a kormányt támádani hamis látszat keltésével, hiszen olyan követeléseket utasít el, amiket az IMF nem kért. De a kormány nem sajtóorgánum, rá nem vonatkozik saját médiatörvénye. Lehetne a kormányt támadni pazarlással, hiszen nem valós tájékoztatásra, hanem politikai önreklámra költi a pénzt. De ezt a világon minden kormány mindíg is megtette és meg fogja tenni. Azonkívül bármely kormány pazárlása nem sajtóhírdetésekben vagy például új autók vásárlásában nyilvánul meg, ezek elhanyagolható tételek egy esetleges rossz gazdaságpolitikai döntéshez képest.

Egyértelmú tehát, hogy a kormány IMF "ellenessége" belpolitikai indíttatású, egyszerű hatásvadász kampány a csalódott rétegek megnyerésére. (Ez persze önmagában kevés lesz.) A Forint nem gyengült, hanem éppenhogy erősödött,  idei rekordokat döntögetve 300 pont alá esett az országkockázatot kifejező CDS felár, a befektetők töretlenül vásárolják a magyar állampapírokat, és a tíz éves Magyar kötvény hozama kétéves mélypontra esett (ez utóbbi pozitív, mert az államcsőd esélyének csökkenésére is utal).

A hazai sajtót olvasva bármennyire is hihetetlen számunkra, a piac bízik egy belátható időn belüli IMF megállapodásban. Ez hogyan lehetséges? "Ez az egész csak politikai kommunikáció. Nincs valódi változás a kormány politikájában" - mondta az [origo]-nak Peter Attard Montalto, a japán Nomura bank régiós elemzője. A piacok szerinte optimisták, és várják a megegyezést, ezért nem látnak tényleges piaci reakciókat az IMF-elleni kampány után.

A piacot persze az is megnyugtatta, hogy napvilágot látott egy 400 milliárdos intézkedéscsomag (megszorítás?), amely a költségvetési fegyelemre utal. Ugyanakkor külföldön most nyugalom van, Magyarország most jó üzlet. A Magyar állampapírokon a megtérülés még mindíg nagyobb, mint a kockázat. És persze segített, a Fed, az amerikai jegybank által beindított pénzpumpa, ami által sokkal több forrás áll a befektetők rendelkezésére.

A Magyar választópolgár könnyen felejt, könnyen befolyásolható, akár egész oldalas újsághírdetésekkel is. A piac azonban emlékszik Orbán Viktor évekkel ezelőtti kijelentésére: ne arra figyeljenek, amit mondani fogok, hanem arra, amit csinálok.

Ha tetszett a cikk, oszd meg