Cs20190221

Utolsó módosítás07:31:13 AM

GYORSHÍR: 250 éves sírokat találtak a Veresegyházi Római Katolikus Templom felújítása során - Új templom épül Veresen?

A belső felújítás alatt lévő templom közepén feltárták az előző, a XVIII. század elején épült templom alapfalait, és e közben bukkantak a két koporsót rejtő kriptára.

Az egyik koporsó teljesen épen maradt, felirata szerint 1761-ben temették el. A templomiratok szerint ebben az évben temették el az akkori plébánost a templomban, így nagy valószínűséggel őt rejti a koporsó. A másik koporsó korábbi ehet, erre utal, hogy bár a sírok nem voltak megbolygatva, és ez a koporsó se korhadt el, de valószínűleg az 1761-es temetéskor ár a helyszínen volt, és a plébános temetésekor a helyhiány miatt ráléphettek, ettől a koporsó szerkezetileg szétnyílt. Ebben a koporsóban a csontok mellett papi ruházat maradványai és egy korpusz látható a halott mellén.

A feltárást a Szentendrei Ferenczy Múzeum múzeum munkatársai végzik. Hétfőn nyitják ki a zárt koporsót és végzik el az érdemi feltárást a Természettudományi Múzeum munkatársaival.

Egyes hírek szerint a templom megőrizve szakrális jellegét, helytörténeti látványosság lesz, és a közösség általmár úgyis "kinőtt" épület mellett új templom épül majd.

Rövidesen részletesebb információkkal és fotókkal jelentkezünk.

Legújabb!: részletes írásunkat, riportunkat a régésszel, a polgármesterrel és a plébánossal itt olvashatja.

ÚJ: képösszeállításunkat itt nézheti meg.

Hogy kik nyugszanak a kriptában, azt itt olvashatja.


Ha tetszett a cikk, oszd meg