P20190322

Utolsó módosítás03:17:31 PM

Szada is a kitüntettek között - Tehetségbarát helyi és nemzetiségi önkormányzatokat tüntettek ki

Budapest, 2013. december 6., péntek (MTI) - Első alkalommal ítélték oda a Tehetségbarát helyi és nemzetiségi önkormányzat címet. A Magyar Nemzeti Múzeumban tartott díjátadón az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára azt mondta, hogy vannak közösségek, amelyek felismerték a tehetséggondozás jelentőségét, és hajlandóak ezért áldozatot is hozni.

    Hoffmann Rózsa kiemelte: nem elég tehetségesnek lenni, mert ha a tehetség nem kapja meg a szükséges többletet, a tehetséggondozást, amely révén kibontakozhat, eredményeket érhet el, elhalványul, hiszen "támogatás nélkül nehéz a felszínen maradni".
    Véleménye szerint az oktatásügy minden irányítójának örömteli feladat, ha tehetséges fiataloknak, őket segítő szervezeteknek és embereknek adhat át elismerést. Bár a kitüntetettek erőfeszítéseiket gyakran nem a reflektorfényben teszik, azok nem eredménytelenek, hiábavalók. A felnövekvő nemzedék tagjai ugyanis sikerre vihetik erőfeszítéseket, hozzájárulhatnak közösségük és a nemzet hírének öregbítéséhez - mutatott rá.
    Az államtitkár szerint a tehetséggondozás alapvető feladata a tehetségek felszínre hozatala, ami nemcsak fogcsikorgatva elvégzett, keserves, gyötrelmes munkát jelent, hiszen örömtelivé teszi annak a hajtóerőnek a mozgásba hozása, amely minden tehetséges fiatalban rejlik.
    Az eseményen díjat kapott Balatonfüred, Szolnok, Tata és Szada önkormányzata, továbbá a hejőkeresztúri cigány kisebbségi önkormányzat és az Országos Roma Önkormányzat.
    Balatonfüreden az önkormányzat több olyan tehetséggondozó rendezvényt támogat, amely sok látogatót vonz, így lehetővé válik a városok tehetséggondozó tevékenységének összehangolása. Szolnokon nyolc úgynevezett tehetségpont található: egyebek mellett pedagógiai intézet és tehetséggondozó alapítvány. Tatán három tehetségpont van, az önkormányzat segíti munkájuk összehangolását és díjakkal is elismeri szakmai tevékenységüket.
    A Pest megyei Szada különdíjat kapott, mert a község általános iskolája nagy hangsúlyt helyez a tehetséggondozásra, mintegy húsz tehetséggondozó szakkört működtet.
    Elismerést kapott a Borsod megyei Hejőkeresztúr cigány kisebbségi önkormányzata, amiért egy a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását segítő modellt támogat. Ugyancsak kitüntették az Országos Roma Önkormányzatot, amely támogatja a tehetséggondozást, a tanulók képességeinek kibontakozását.
    Az Emmi a Nemzeti Tehetség Program keretében idén először hirdette meg a Tehetségbarát helyi és nemzetiségi önkormányzat címet. A kitüntetett önkormányzatokat egyebek mellett a 2013-as évben tehetséggondozásban részesült fiatalok száma, e tevékenységnek az önkormányzat működési feltételeivel arányos mértéke, valamint a regionális, országos vagy nemzetközi kapcsolatok kiépítettsége alapján választották ki.
    A fődíjat elnyerő három helyi és két kisebbségi önkormányzat három programon vehet részt: egy tíznapos nemzetközi tanulmányúton - amelynek keretében meglátogatják a CERN kutatóközpontot -, egy egyhetes művészeti alkotótáborban és egy egynapos múzeumpedagógiai programon. A különdíjas önkormányzat 200 ezer forint értékű könyvcsomagot kap.

Ha tetszett a cikk, oszd meg