Camemberttel és mézes dióval sült karajszelet.
A camembert és a dió nagyon jó páros együtt, ezt tudtam korábban is. De egy szelet húsra halmozva, ráadásul aranyló mézzel és fehérborral meglocsolva valami mennyei! A sajttól pikáns lesz. A dió roppanóssága pedig igazán különlegessé teszi. Érdemes kipróbálni, nálam az ünnepi asztalon is megállta a helyét, pillanatok alatt elfogyott.
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg sertéskaraj filé
20 dkg camembert sajt
kb. 3 ek méz
10 dkg dióbél
5 dkg vaj
kb. 4-5 ek olaj
1 dl fehérbor
só-, bors ízlés szerint
Elkészítés: A karajt szeleteljük, kissé klopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kevés olajon egy serpenyőben a húszeletek mindkét oldalát pár perc alatt elősütjük. Ezután egy vajjal alaposan kikent tepsibe, vagy hőálló tálba fektetjük őket. Rászórjuk a durvára vágott diót és megcsorgatjuk a mézzel, majd rákockázzuk a camembert sajtot. A végén a borral meglocsoljuk. Fólia nélkül 180 fokon sütjük körülbelül 30-40 percig, addig ameddig a hús vajpuha nem lesz. Almás burgonyapürével tálaltam és paradicsomsalátát is készítettem hozzá. Isteni, ünnepi eledel.
Tipp: Amikor elkészült az étel, a tepsiben maradt boros szaftot kiszedjük és egy kevés étkezési keményítővel összeforraljuk, besűrítjük. Egy ízletes pecsenyeszószt kapunk, amit vétek lenne nem felhasználni. Én a hús mellé tálaltam.
kép: Hús Hentesáru facebok