H20190916

Utolsó módosítás08:49:30 AM

A Bálna bölcsesség nyerte a gödöllői természetfilm fesztivál fődíját

A Bálna bölcsesség (Whale Wisdom) című természetfilm, Rick Rosenthal alkotása nyerte a gödöllői V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját szombaton - közölték a szervezők az MTI-vel.

    A vasárnap záruló fesztivál központi témája a víz, a rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.
    Idén az M5 kulturális csatorna különdíjjal jutalmazott egy magyar alkotást, Tóth Zsolt Marcell Darumadár fenn az égen című filmjét.
    A fesztivál és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság különdíját Mosonyi Szabolcsnak ítélték oda a Vad Balaton című alkotásért.
    A rövid természetfilmek kategóriájában Kirsten és Joachim Jakobsen alkotása, Az idő mélysége (Deep Time) című film nyert. 
    A dokumentum, tévé- és rövidfilmek között a Rob Stewart által rendezett A cápák kihalása (Sharkwater Extinction) lett az első helyezett. 
    A független dokumentumfilmek között Kakati munkáját, Az ember, aki beszél a természet nyelvén című filmet találták a legjobbnak. 

Hirdetés 

Hétfő - Vasárnap: 10.00-21.00
+36 20 20 05 505 

    A tudományos dokumentumfilmek kategóriájában Arthur Rifflet alkotását, a Globális termosztátot (Global Thermostat) ítélte a legjobbnak a nemzetközi zsűri.
    Az úti és expedíciós filmek kategóriájában Török Zoltán rendezése, A fehér szarvas nyerte az eső díjat.
    Az animációs kategóriában Yegane Moghaddam A címlapon (On the Cover) című alkotása nyert.
    A Kárpát-medencei Filmszemle keretén belül a természetfilmek között Kriska György A vízipók tényleg csodapók, míg a dokumentumfilmek között Tóth Zsolt Marcell 8 részes sorozata, az Akcióban a természet, a vidéki életet, hagyományokat bemutató alkotások közül pedig Vargyas Levente Meszesek című filmje lett az első helyezett. Az Emberi Erőforrások Minisztérium különdíját, a Kárpát-medencei alkotói díjat Vargyas Levente kapta.
    A Magyar Művészeti Akadémia által a legjobb fiatal alkotónak járó különdíjat Muraru Norbert és Silimon Emese kapta A nyomkereső című filmért. A Fekete István-díjat Dmitrij Ljasuknak ítélték oda.
    A NatGeo csatorna különdíját Rozle Bregar, Matic Oblak és Miha Avgustin kapta. Gödöllő különdíját Szabó Attila érdemelte ki a Fábavésett történelem című filmmel. A Rockenbauer-emlékdíjat Sáfrány Józsefnek ítélték oda, a Szent István Egyetem különdíját pedig Tóth Zsolt Marcell nyerte el. Budapest, 2019. május 25., szombat (MTI)

Ha tetszett a cikk, oszd meg