P20180921

Utolsó módosítás07:05:28 AM

A V4 kulturális minisztereinek találkozója Vácon

Vác, 2018. június 29. Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, Lubica Lassáková, Szlovákia kulturális minisztere, Petra Smoliková, Csehország kulturális miniszterhelyettese és Pawel Lewandowski, Lengyelország kulturális miniszterhelyettese (b-j) zárónyilatkozatot ír alá a V4-ek kulturális miniszterei találkozójának gáláján Vácon 2018. június 29-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bővebben...

Ferenc pápa újévi homíliája

Az év Isten anyjának nevével kezdődik. Isten anyja – ez a Szűzanya legfontosabb címe. De felmerülhet a kérdés: miért Isten anyjának, és miért nem Jézus anyjának mondjuk? Voltak a múltban olyanok, akik ez utóbbira akartak szorítkozni, de az Egyház kijelentette: Mária Isten anyja. Hálásak lehetünk, mert ezekben a szavakban ragyogó igazság rejlik Istenről és rólunk: attól kezdve, hogy az Úr megtestesült Máriában, azóta egyszer s mindenkorra magára vette emberségünket. Nincs többé Isten ember nélkül: a test, amelyet Jézus magára vett az anyától, az most is az övé, és övé is marad mindörökké. Az, hogy Isten anyját mondunk, erre emlékeztet: Isten közel van az emberiséghez, ahogyan egy gyermek az anyjához, aki őt méhében hordja.

Bővebben...

Semjén Vácon: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

Vác, 2017. szeptember 21., csütörtök (MTI) - A legnagyobb probléma a migrációval, hogy "ha egyszer ide bejönnek, többet nem tudunk megszabadulni tőlük" - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön egy váci fórumon, hozzátéve, "senkinek ne legyen illúziója, ha ezt most elrontjuk, többé nem lehet jóvátenni". 

Bővebben...

Henri Boulad: Európát újra ki kell találni, mert a tegnap Európája el fog süllyedni

Vác, 2017. március 17., péntek (MTI) - Európát újra ki kell találni, mert a tegnap Európája el fog süllyedni, a megoldáshoz pedig mindenkinek keresnie kell a válaszokat - jelentette ki Henri Boulad jezsuita szerzetes Az egyház és Európa mai helyzete és jövője címmel tartott előadásában a Váci Piarista Gimnázium dísztermében pénteken. 

Bővebben...

Ferenc pápa: Kedves testvéreim, boldog új évet kívánok!

A szentatya az új év első napján is elimádkozta a szokásos vasárnap déli Mária-imádságot a Szent Péter téren egybegyűlt hívekkel. Köszönetet mondott Szűz Máriának, aki közreműködött az üdvösség művében, és megemlékezett az isztambuli terrorcselekmény áldozatairól.

Bővebben...

Ferenc pápa szilveszter éjszakáján: Bátorítsuk a fiatalokat apává-anyává válni!

December 31-én Ferenc pápa hálaadó esti dicséretet vezetett a Szent Péter-bazilikában, amelynek keretében elénekelték a Te Deumot, és a szentatya szentségi áldást adott.

Bővebben...

Ferenc pápa: Adjunk hangot és adjunk testet a reménynek!

December 25-én délben a szentatya a szokásnak megfelelően elmondta karácsonyi üzenetét a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről, az úrangyala elimádkozása után pedig „Urbi et Orbi” áldás adott Rómára és az egész világra. Beszédét teljes terjedelmében közöljük.

 

Bővebben...

1956 - Soltész: szükség van a kisebb és a közepes nemzetek összefogására

Varsó, 2016. október 23., vasárnap (MTI) - Függetlenségünk, kereszténységünk megőrzése érdekében Európában szükség van a kisebb és a közepes nemzetek összefogására - mondta el az MTI-nek Soltész Miklós államtitkár, miután vasárnap Krakkóban több mint száz magyar zarándokkal együtt részt vett az 1956-os magyar forradalom emlékére bemutatott szentmisén.

Bővebben...

Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik Gödöllő

Gödöllő, 2016. szeptember 15., csütörtök (MTI) - Megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban címet Gödöllő, miután a helyi képviselő-testület csütörtöki ülésén felhatalmazta Gémesi György polgármestert a pályázat beadására. 

Bővebben...

A katolikus hitoktató, Miss Germany találkozott Ferenc pápával

A februárban megrendezett németországi szépségverseny hitoktató végzettségű győztese is részt vett június 15-én a pápai audiencián. Lena Bröder átadta Ferenc pápának megjelenés előtt álló életrajzi kötetét.

Bővebben...

Ferenc pápa: A Lélek megtanít minket úgy szeretni, ahogyan Isten szeret!

Május 15-én, pünkösdvasárnap a Regina caeli elimádkozásakor a szentatya a Szentlélek szerepéről elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy a Léleknek köszönhetően tudjuk életünket Jézushoz és rajta keresztül az Atyához kötni. Beszédét teljes egészében közöljük. 

Bővebben...