Sze20190626

Utolsó módosítás02:09:06 PM

1956 - Soltész: szükség van a kisebb és a közepes nemzetek összefogására

Varsó, 2016. október 23., vasárnap (MTI) - Függetlenségünk, kereszténységünk megőrzése érdekében Európában szükség van a kisebb és a közepes nemzetek összefogására - mondta el az MTI-nek Soltész Miklós államtitkár, miután vasárnap Krakkóban több mint száz magyar zarándokkal együtt részt vett az 1956-os magyar forradalom emlékére bemutatott szentmisén.

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a krakkói Wawel királyi vár székesegyházában bemutatott szentmise után telefonon elmondta: a szentélyben elhangzott beszédében megköszönte a lengyeleknek az 1956-os forradalom alatt tanúsított segítséget.
    "A lengyel véradomány a magyar véráldozatot segítette" - mondta, utalva a korabeli lengyelországi gyűjtésekre, segélyszállítmányokra, támogató tüntetésekre.
    A második világháborús segítség, amelyet a magyarok a lengyeleknek nyújtottak, és a lengyelek által az 1956-os forradalom idején nyújtott segítség "elindította az igazi szolidaritást a két nemzet között" - értékelte Soltész Miklós, fontosnak nevezve azt is, hogy az akkor vállalt szolidaritás tovább erősítette a kereszténységet a két nemzetben.
    Úgy értékelte: a közös magyar-lengyel megemlékezések üzenete az, hogy "óriási nagy szükség van a kisebb és közepes nemzetek összefogására".
    "1956-ban megszenvedtük, hogy egy nagyhatalom letaposta a forradalmunkat, de sajnos azt is megszenvedtük, hogy egy másik nagyhatalom nem merte vállalni értünk a közösséget, a konfliktust" - mondta. Ennek következménye 15 millió magyar szenvedése volt szerte a Kárpát-medencében. Emellett a magyar szabadságharc letiprása után nemcsak a magyarok veszítették el reményüket a változásra, hanem sok-sok tízmilliónyi ember, akik a vasfüggöny mögött éltek - fejtette ki.
    Amennyiben "a jövőben meg akarjuk védeni függetlenségünket, kereszténységünket itt Európában", a lengyeleknek és a magyaroknak "nagy feladatuk, nagy közös kötelességük van", nemcsak a saját nemzeteik, hanem a többi európai nemzet érdekében is - tette hozzá.
    Varga Lajos váci segédpüspök homíliájában kiemelte: imával tartozunk a forradalom mártírjainak. Hangsúlyozta továbbá: a krisztusi tanítást követve, az irgalmasság, a megbocsátás nevében, azokért is imádkoznunk kell, akik "hatalmas bűnöket követtek el mindkét nemzettel szemben" - számolt be róla az államtitkár.
    A váci segédpüspök, valamint Tadeusz Pieronek krakkói címzetes püspök által bemutatott szentmisén részt vettek Andrzej Duda lengyel államfő szülei is, akikkel együtt a szertartás után a waweli székesegyházban Árpád-házi Szent Hedvig oltárát, majd a 440 éve lengyel királlyá koronázott Báthory István erdélyi fejedelem szarkofágját, valamint a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő és feleségének sírját koszorúzták meg. Tisztelegtek és imádságot mondtak a Szent II. János Pál pápa szobránál is, a Wawel tövében - mondta el Soltész Miklós.

Ha tetszett a cikk, oszd meg