K20180424

Utolsó módosítás04:12:08 PM

Ferenc az új pápa - Argentin bíboros a Katolikus Egyház feje

Ferenc pápa néven fogja vezetni a több, mint 1,2 milliárd katolikus hívőt az új pápa. Előszőr van Európán kívüli vezetője a Katolikus Egyháznak. Latin-Amerikában a hívők majdnem fele él már, így nem is annyira meglepetés, hogy a legtöbb katolikussal bíró földrész adja az új pápát. Sok hírrel ellentétben nem I. Ferenc lesz, hanem Ferenc, hiszen csak a második ilyen nevű pápától lesz értelme a sorszámozásnak.

Az MTI híre:

Vatikánváros, 2013. március 13., szerda (MTI) - Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének - jelentette be Jean-Louis Tauran, a korelnök protodiakónus bíboros szerda este a Szent Péter-bazilika erkélyéről röviddel este nyolc óra után.

    A 266. pápa a Ferenc nevet választotta, így I. Ferenc néven foglalja el - első latin-amerikaiként - Szent Péter trónját.
    Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke. Szinte az egész karrierjét a hazájában, Argentínában töltötte. Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában.

Ha tetszett a cikk, oszd meg