V20190421

Utolsó módosítás07:26:37 AM

Orbán listája

 

IMF lista nincs

Az IMF soha nem ad konkrét listát a hitelt felvevő kormányoknak, éppen ellenkezőleg, az adott kormányra bízza, hogy milyen konkrét intézkedésekkel kívánja elérni a közösen megállapított célt. Éppen ezért a Magyar Nemzetben közölt lista nem az IMF, hanem Orbán Viktor listája.

Ha valakik – pl. a nyugdíjasok – féltek is az IMF-től, most megnyugodhatnak. Mert a miniszterelnök az IMF-nek tulajdonított állítólagos lista elutasításával ígéretet tett arra, hogy mit nem fog tenni. S bár ebben az országban sokszor ígértek már valamit, aminek éppen az ellenkezője valósult meg, mi bízzunk miniszterelnökünkben.

Az IMF soha nem kért még nyugdíjcsökkentést egy államtól, még Magyarországnál sokkal kedvezőtlenebb gazdasági helyzetűtől sem. Igaz, ezt néhány állam önként felajánlotta, de ez már az adott kormány felelőssége. Az IMF-EU által összeállított és levélben közölt elvárások sem konkrét intézkedéseket tartalmaznak, nyugdíjügyről benne pl. szó sincs. Az IMF makrogazdasági mutatókban gondolkozik, arra vonatkozóan vannak elvárásai, aminek elérésének mikéntje az adott kormány belügye. Ugyanazt a célt több eszközzel is el lehet érni, de az biztos, hogy az IMF zsebében van zsebszámológép, amivel ki tudják számolni, hogy az adott cél a felajánlott intézkedéssel tényleg elérhető-e. Magyarul: az IMF nem hülye, neki nem lehet mindent beadni. Az IMF is ad javaslatokat, elsősorban irányokat és nem konkrét intézkedéseket. Listát viszont nem készít, az az adott ország vezetőinek feladata.

Hogy az IMF nem reagált rögtön a listára, az ne tévesszen meg senkit, az IMF nem politizál és nem közvetlen piaci szereplő. Ebbe beletartozik az is, hogy nem sértődik meg, ha udvariatlanok vele szemben, nem foglal állást, ha a szervezettel riogatnak vagy éppen messiásként emlegetik.

Az állítólagos IMF listával való riogatás tehát nem más, mint a belpolitikai játszma része, aminek azért komoly piaci kihatása is van. Az IMF nem megy magától egyik országba sem, nem az IMF akar, vagy nem akar megállapodni, hanem az adott kormány. Az, hogy a megállapodás szükségességét előidéző helyzetért egy regnáló vagy egy korábbi kormányzat a felelős, az, hogy az adott kormány ezt hogyan próbálja kommunikálni már színtiszta politika.

Hogy a tények e mellett vagy ezzel szemben mit mutatnak, arra pedig ott a zsebszámológép.

Ha tetszett a cikk, oszd meg