V20190421

Utolsó módosítás07:26:37 AM

Meggyalázták Antall József szobrát

 

Újabb erőszakos és gyalázatos esemény történt Budapesten a demokrácia ellen. Ismeretlenek sárga festékkel öntötték le Antall József, a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök szobrát a Tabánban. Ez a merénylet nem csak a néhai miniszterelnök emlékét, hanem a Magyar Köztársaságot, Magyarország minden demokratikusan gondolkodó polgárát személyesen sérti.

Sárga festékkel öntötték le Antall József egykori miniszterelnök szobrát az I. kerületben szombat hajnalban. A rendőrség rongálás gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen, folyamatban van a térfigyelő kamerák felvételeinek kiértékelése. A Budavári Önkormányzat a Tabánban álló szobrot délelőtt már letisztíttatta.

Az Antall szobor ellen nem ez az első támadás. 2004-ben két alkalommal, 2007-ben pedig egyszer öntötték le piros festékkel. Pestújhelyi szobrát ugyanaz évben ellopták, majd egy csepeli utcában találták meg. Egy évvel később ismét eltűnt a szobor, akkor a Rákos patakban találták meg.

Korábban Dániel Péter ügyvéd Kerekiben öntötte le vörös festékkel Horthy Miklós kormányzó fa szobrát. Hogy helyes-e Horthynak szobrot emelni, az erősen vitatható, hiszen a néhai kormányzó lelkét vitathatatlan sok pozitív tette mellett is súlyosan terheli az asszisztálásával halálba küldött többszárezer zsidó honfitársunk és a Don-kanyarban értelmetlenül halálba küldött katonák sorsa. Ugyanakkor egy esetleg hibás politikai tettre - szoborállítás - az erőszak nem lehet válasz (a festéköntögetés vitathatatlanul erőszak). Éppen ezért volt megdöbbentő az ügyben bár elítélő döntést hozó bíró komentálása, hogy a rongálás társadalmilag hasznos volt. (Egyébként már az is megdöbbentő, hogy egy bíró az ítélet indoklásában politikai értékítéletet fogalmaz meg.)

Ha tetszett a cikk, oszd meg