Sze20190626

Utolsó módosítás02:09:06 PM

Gödöllői képviselő-testület: a város nem tervezi menekültek befogadását

Gödöllő, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) - Gödöllő eddig sem tervezte, és a jövőben sem tervezi menekültek befogadását - erről fogadott el határozatot a város képviselő-testülete hétfőn. 

    A rendkívüli ülésen egyetlen napirendi pontja Vécsey László (Fidesz) országgyűlési képviselő tájékoztatója volt a szeptember 20-i lakossági fórumán elhangzottakkal kapcsolatban. A fórumon a képviselő - arra reagálva, hogy a település kétszer már elutasította a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot, valamint hogy a polgármester pozitív példaként hozott fel egy menedékkérőket befogadó osztrák települést - azt mondta, hogy emiatt Gödöllő fokozott veszélyben van, és - számításai szerint - akár 1500 migráns Gödöllőre való betelepítése is lehetséges.
    A hétfői testületi ülést szavazások zárták: a képviselők nem fogadta el Vécsey Lászlónak a kötelező betelepítési kvóta ellen szóló határozati javaslatát. 
    A testület ezt követően szavazott Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub, GLK) határozati javaslatáról, melyet elfogadott. Eszerint a képviselő-testület határozottan visszautasítja Vécsey László azon kijelentését, hogy a város 1500 migráns betelepítését kívánja megvalósítani. Ezt rágalomnak, minden alapot nélkülöző hazugságnak minősíti - tartalmazza a határozat.
    A dokumentum szerint a testület tudja, hogy menekültek befogadásáról csak az Országgyűlés és a kormány hozhat döntést. A települési önkormányzatnak nincs jogi felhatalmazása arra, hogy a kormány jóváhagyása nélkül menekülteket telepítsen be. A határozatban kijelentik, hogy eddig sem terveztek, és a jövőben sem tervezik menekültek befogadását.
    A határozat arra szólítja fel Vécsey Lászlót, hogy "hagyjon fel rágalmazó, a közösség elleni izgatásra alkalmas tevékenységével, mellyel méltatlanná válik választott tisztségének betöltésére".
    A szavazást megelőzően mind Vécsey László, mind Gémesi György kifejtette álláspontját a lakossági fórumon elhangzottakkal kapcsolatban. 
    Vécsey László - a polgármester egyik Facebook-bejegyzése alapján - arra hívta fel a figyelmet, hogy a városvezető pozitív példaként említette a testvérváros Bad Ischl-t, ahová menekülteket telepítettek be.
    Gémesi György válaszképp rámutatott, hogy azt a hozzáállást tartotta pozitívnak, melyet az osztrák település mutatott, mert bár nem örültek kormányuk és a Brüsszel közötti megállapodásnak, nem keltettek uszító hangulatot, és jó megoldásra törekedtek az integrálás kapcsán.
    Vécsey László az ülésen hangsúlyozta azt is, hogy a város már harmadszorra utasította el a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot. Emlékeztetett arra, hogy a kényszerbetelepítés veszélyezteti az ország szuverenitását, kultúráját, a mindennapok biztonságát. 
    Hozzátette: Gödöllőnek, mint a térség egyik fontos gazdasági, kulturális központjának példamutató szerepe van. Vécsey László úgy vélekedett, hogy Gödöllő nem akar támogatást adni a magyar kormánynak a Brüsszelben várható nagyon nehéz tárgyalásokhoz. Hozzátette: abban az esetben, ha nem sikerül megakadályozni a brüsszeli kényszerbetelepítési szándékokat, akkor a kormánynak tárgyalásokat kell kezdeményeznie a településekkel.
    Gémesi György polgármester a határozat elutasításával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy döntésükkel azzal a magatartással és stílussal kapcsolatban foglalnak állást, amely feszültséget és békétlenséget kelt. A város vezetése elhatárolódik a túlfűtött pártpolitikai kampánytól, és továbbra is békességet és nyugalmat kíván biztosítani 34 ezres lakosságának - jelentette ki.

Ha tetszett a cikk, oszd meg