K20190723

Utolsó módosítás08:19:52 AM

Magyarország a Magyaroké? (TÁRKI)

 

„Egy átlagos magyar felnőtt szerint Magyarország lakosságának körülbelül hetede-ötöde roma, továbbá 10-12 százaléka zsidó, illetve ugyanennyi határon túli magyar, 6 százaléka kínai, 2-2 százaléka arab, illetve afrikai, vagyis egy átlagos magyar szerint a többségi társadalom tagjai alig vannak valóban többségben Magyarországon – ez derül ki a TÁRKI 2011 áprilisa és júniusa között végzett kérdőíves kutatásából, melyet július elején tettek közzé. További részletek itt.

A kutatási eredményekből kiderül, hogy a kérdezettek társadalmi-gazdasági helyzetüktől függően becsülik magasabbra, vagy alacsonyabbra az egyes csoportok, idegenek lakosságon belüli arányát. Azaz: a magasabb iskolai végzettségűek és jobb anyagi helyzetűek sokkal közelibbre tippelik az idegen csoportok lakosságon belüli arányát a valós adatokhoz. A magyarországi lakosság összetétele a megkérdezett válaszolók átlagos véleménye alapján az „ország lakosságának közel fele cigány, zsidó, határon túli magyar, kínai, arab vagy afrikai származású ez a tényleges arány a különböző tudományos becslések szerint összesen körülbelül 15 %, vagyis mindegyik csoportot jelentős mértékben felülbecslik a válaszadók.”.

Ez a kutatási eredmény megfordítva azt is jelenti, hogy az átlagos megkérdezett állampolgár társadalmi-gazdasági helyzetének besorolása nem a jobb anyagi helyzetű kategóriába tartozik. A kutatási eredmény másik jellemzője, hogy a válaszolók főleg az idegen csoportok jelenlétének vélt méretét mutatja és nem a megkérdezettek által ténylegesen észlelt, ismert idegenek számát mutatja. Azaz erős túlzásokba esünk, ha az országban idegen származásúak jelenlétét érzékeljük – olvashatjuk a TÁRKI honlapján. Ez az egyik megjelenési formája a xenofób, idegengyűlölő magatartásnak, mely megfordítva leginkább a többségi társadalom gazdasági nehézségeinek hű tükre.

Az idegengyűlölet válságok idején erősödik fel, elhúzódó válságok esetén egyéb idegengyűlölő magatartások és viselkedések jelennek meg a társadalomban, melynek ma szem- és fültanúi vagyunk már jó néhány éve. A két jelenség: az idegengyűlölet és az elszegényedés együtt járása mára bizonyított tény. Megpróbáltunk etnikai térképet találni a mai Magyarországról, ám a 2011-es népszámlálási adatokat a mai napig homály fedi, a kérdőívek feldolgozatlanul hevernek egy raktárban.

Hrabóczki Györgyi

Hírdetés

Ha tetszett a cikk, oszd meg