Sze20190626

Utolsó módosítás02:09:06 PM

Vihar két pohár vízben

 

AZ ATV csütörtök esti Egyenes beszéd c. műsorában Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét kérdezgette Kálmán Olga. A riporter és az interjúalany között tapintható feszültség rövidesen látható és hallható is lett. Kálmán Olga makacsul ragaszkodott egy kérdéshez, amire úgy tűnt csak egy típusú választ lenne hajlandó elfogadni. Tarlós pedig másképpen válaszolt és nem erről szeretett volna beszélni. Végül az interjú vége felé Tarlós azt találta mondani, hogy a válasza 90%-os IQ felett már megérthető, csak a riporter kialvatlanságának tudja be, hogy ez most neki nem. Kálmán Olga azonnal megsértődött. Kár volt, ő az ilyen helyzeteket profin szokta a maga javára fordítani.

Kálmán Olga kijelentette, hogy semmi mást nem csinálok, mint kérdezek. Nos azzal, hogy mit kérdez egy riporter és, hogy hogyan kérdez, azzal sokkal többet tesz, mint egy maszületett bárány, amikor csak béget. Itt a különbség riporter és riporter között. Ha valaki jól kérdez, azt szeretik a főnökei és műsoron tartják, mert jó lesz a nézettsége. Kálmán Olga az esetek több, mint döntő kérdésben jól kérdez, sőt nagyon jól kérdez.

Ez a Tarlós interjú volt a kivétel. Kálmán Olgának csak egyetlen - már visszatérő – kérdése volt. Még ez esm lett volna olyan nagy baj, ha ez lényegi kérdés. De nem az. Egy olyan igen kiemelkedő képességű riporter, mint Kálmán Olga,  a 2., 3. sikertelen nekifutás után túllép azon, hogy az interjúalany egy kérdéssel nem akar többet foglalkozni. Ezt Kálmán Olga sokszor megcsinálta már a saját maga és a nézők javára. Most nem sikerült, és maga is rossz interjúalanyként viselkedett. (Ha nem keveredik a riporter saját csapdájába, akkor talán megkérdezhette volna azt, hogy a Demszky éra alatt külföldi és hazai szakmai elemzők szerint is Budapest dinamikusan fejlődött, sokkal élhetőbb város lett, és több nagyobb gazdasági gondja is visszavezethető az első Orbán kormány ténykedésére, pl. metróberuházás körüli „dolgok”. Miért mondja ezek után Tarlós, hogy amit átvett, az egy trágyadomb? Kálmán Olga azonban ezt a lényegi kérdést nem vette észre, makacsul ment az előre megírt forgatókönyv szerint, ahogy egy kezdőriporter.)

Nincs ezzel semmi gond. Kálmán Olga annyi jó műsort csinált már, hogy időnként egy ilyen hiba bőven belefér, ha mindenki a maga területén az ő színvonalán teljesítene a magyar gazdaság szárnyalna és mi adnánk hitelt az IMF-nek.

Éppen ezért érthetetlen az a politikai reklámkampány, ami az interjú körül kialakult. Hogy az MSZP és a DK tiltakozik, az helyénvaló, hiszen nekik minden szalmaszálat ki kell használniuk. Hogy a MUOSZ is csatlakozik ehhez, az már kissé furcsa.

Egy újságírónak tudnia kell, hogy cserébe a „többlet jogosítványokért és lehetőségekért” többet is kell eltűrnie. Egy olyan profi, mint Kálmán Olga 100 ilyen esetből 99-szer nyertesen jön ki. Most döntetlen lett, vagy inkább kettős vereség. Ebből politikai ügyet kreálni nem csak butaság, de hosszú távon Kálmán Olga image-át rontja. Kár lenne érte.

 Hrabóczki József Sándor

 Az interjút itt nézheti meg.

Tarlós István időközben közleményben kért elnézést Kálmán Olgától mint nőtől, de hangsúlyozta, hogy, mint riportertől nem kér bocsánatot. Itt olvashat erről.

(Ha van véleménye, hozzászólása, kérjük az obrikkancs@gmail.címre küldje el. A komenteket majd az Olvasói oldal rovatban olvashatja.)

Ha tetszett a cikk, oszd meg