K20190723

Utolsó módosítás08:19:52 AM

Orbán első győzelme

 

Majdnem három év kellett ahhoz, hogy a miniszterelnök először győzzön a 2/3-al megnyert választások óta.

Az előzmények ismertek: A sokak által már vazallusnak tekintett Alkotmánybíróság elmeszelte a Fidesz kedvenc gyermekét, a választási regisztrációt, feliratkozást. Egy ilyen AB döntés nem szokott gondot jelenteni Viktornak, 2/3-al bármikor átírhatja az Alkotmányt, illetve, már az is át van írva Alaptörvénynek.

Az első kormánypárti reakciók mintha most is ezt sugallták volna. Aztán jött a hivatalos bejelentés, a kormány, a Fidesz elfogadják az AB döntést, 2014-ben nem lesz regisztráció, feliratkozás. Az ellenzék ünnepelhet, győztek: De nem olyan nagy az ünneplés. Talán Mestesházyék, Bajnaiék is rájöttek már, nem biztos, hogy jó nekik ez a győzelem. Valószínűbb, hogy ez igazából Orbán győzelme.

Hogy kit győzött le Orbán? A jelenlegi legnagyobb politikai ellenfelét, Viktort. Amennyiben a regisztráció marad, az valószínűleg már nem segítette volna a koránypártot, sőt az ellenzék ügyesen kihasználhatta volna propaganda célokra. Az sem kizárt, hogy a regisztráció akár több, még kormánypárti, de már csalódott, fásult szavazót tartott volna távol, mint ügyesen felhergelt ellenzékit. Ez a regisztráció mára már nem volt több, mint Fidesz image rombolás itthon és külföldön. Azzal, hogy az AB ezt elmeszelte, jót tett a Fidesznek, jót tett Orbánnak. Az ellenzék meg gyorsan kereshet magának másik fogást a kormányon.

Hrabóczki József Sándor

Ha tetszett a cikk, oszd meg