H20190520

Utolsó módosítás09:19:18 AM

Megmenekülnek a családi napközik - marad a csana

A kormány döntése, hogy három éves kortól kötelező óvodába járni alapvetően rendíthette volna meg a családi napközik helyzetét. Hoffmann Rózsát azonban fideszesek is leszavazták, és az LMP mellé álltak a kérdésben. Óvodába járni kötelező lesz, de ötéves korig lehet helyette csana is.

A döntés hátterében az állhat, hogy vidéken nagyon sok helyen az önkormányzatok 2014-ig képtelenek lennének biztosítani más módon a törvényben előírt szükséges férőhelyet.

Az Országgyűlés oktatási bizottsága az LMP-s Ertsey Katalin és Osztolykán Ágnes közösen jegyzett javaslatát fogadta el, miszerint a 2014-től kötelezővé tett óvoda kiváltható lenne a gyerekek családi napközibe (csana) irányításával - számolt be a történtekről az Index. Hoffmann Rózsa módosított javaslata is terítéken volt, a Fidesz-frakción belül heves vita alakult ki, hogy melyiket támogassák, de végül – többek között a fideszes Révész Máriusz támogatásával – az ellenzéki indítványt szavazták meg. Ertseyék most elfogadott javaslata jelentős részben megegyezik a kormány korábbi előterjesztésével.

Ha tetszett a cikk, oszd meg