Sze20190626

Utolsó módosítás02:09:06 PM

Mobilgátjával aratott sikert egy szolnoki egyetemista Houstonban

 

Szolnok, 2013. június 8., szombat (MTI) - Mobilgátként használható találmányával nyert bronzérmet Szalóki Csaba szolnoki egyetemista az egyesült államokbeli Houstonban rendezett fenntarthatósági olimpián, amelyen 68 ország versenyzői között egyetlen magyarként vett részt - írta szombati számában az Új Néplap.

    Az I-SWEEEP (International Sustainable World Projekt Olimpiad) nevet viselő verseny küldetése, hogy felkeltse az érdeklődést a fenntarthatósággal kapcsolatos problémák iránt, és praktikus megoldásokkal szolgáljon rájuk. A vetélkedőn három kategóriában - energia, mérnöki tervezés és környezet - értékelték a közel hatszáz projektet - olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapban.
    A szolnoki egyetemista bronzéremmel jutalmazott mobilgátja vagy lapgátja a gyorsan érkező és levonuló árvízzel szemben alkalmazható. A horganyzott lemezből készíthető, egyszerű kivitelezésű lapgát szerkezetéből adódóan viseli el a hidrosztatikai nyomás által keletkezett feszültséget. Az árvíz elleni védelmet a szerkezetre  helyezett és rögzített speciális fólia látja el. A könnyen mozgatható lapgát több állapotig szétnyitható, így más-más vízmagasságnál is bevethető - ismerteti a cikk a találmányt.

Ha tetszett a cikk, oszd meg