V20190922

Utolsó módosítás05:42:59 AM

Készek Strasbourghoz fordulni az LMP politikusai, ha megbüntetik őket

 

    Budapest, 2013. június 25., kedd (MTI) - Az LMP politikusai arra is készek, hogy a Strasbourgban székelő Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljanak, ha Kövér László házelnök indítványa nyomán megbüntetik három társukat.

    Szél Bernadett, az egyik érintett az MTI-nek arra reagált, hogy Kövér László kedden javaslatot tett három, az LMP színeiben politizáló független képviselő tiszteletdíjának csökkentésére. Az Országgyűlés elnökének indoklása szerint Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett egy molinó kifeszítésével és megafon használatával sértette meg az Országgyűlés rendjét a földtörvény múlt pénteki zárószavazásakor. A házelnök egyhavi tiszteletdíjuk egyharmadának megvonását kezdeményezte.
    Szél Bernadett azt mondta, hogy az LMP már a zárószavazás előtt mindent megtett azért, hogy nyilvánosságra kerüljenek a földtörvényben szerepelő visszásságok. Szavai szerint az ülésteremben azért tartottak figyelemfelhívó akciót, mert a kormánypártok "bábszínházzá tették a parlamentet".
    Hangsúlyozta: ha megbüntetik őket, akkor megfontolják, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljanak, mert akciójuk nem volt erőszakos és nem akadályozta a parlament működését. Hozzátette: hogy a szabad képviselői véleménynyilvánítási jogukat csorbítja egy ilyen büntetés.
    Az LMP-s képviselők büntetésén túl negyven jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonására tett javaslatot Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke. Latorcai János - aki a pénteki ülésnapon elnökölt - javaslatát indokolva azt írta: a jobbikosok az elnöki emelvény elfoglalásával olyan példa nélküli, közvetlen fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak, ami indokolja a legsúlyosabb büntetés kiszabását, vagyis egyhavi tiszteletdíjuk megvonását.

Ha tetszett a cikk, oszd meg