H20190916

Utolsó módosítás08:49:30 AM

Fenyegető levelet kaptak fideszesek, a párt feljelentést tett

 

    Budapest, 2013. június 25., kedd (MTI) - Több kormánypárti országgyűlési képviselő is névtelen fenyegető levelet kapott az új földtörvény elfogadásával összefüggésben - mondta Rogán Antal keddi budapesti sajtótájékoztatóján, közölve: a Fidesz feljelentést tett az ügyben, és tudomásuk szerint meg is indult a vizsgálat. A Fidesz frakcióvezetője szólt arról is, támogatják a takarékszövetkezeti rendszer megerősítését.

    A földtörvény megszavazásával összefüggő fenyegetésekről a frakcióvezető azt mondta, a levelek szóhasználata "felettébb megegyezik" a Jobbik képviselői által használt kifejezésekkel.
    Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét keddi sajtótájékoztatóján kérdezték erről, de azt mondta: a Jobbik nem küldött fenyegető e-mailt egyetlen kormánypárti országgyűlési képviselőnek sem, ilyen központi utasítás sincs.
    Rogán Antal elfogadhatatlannak nevezte a "formalevelek" stílusát, majd idézett is azok tartalmából, miszerint "halálod már nem lesz kielégítő, családod is veled veszik".
    Álláspontja szerint egyébként aki azzal érvel, hogy a parlament - a Jobbik akciója miatt - nem házszabályszerűen járt el a földtörvény pénteki elfogadásakor, az gyakorlatilag a Jobbik erőszakos magatartását legitimálja.
    A politikus megismételte: arra kérte Áder János köztársasági elnököt, az erőszakot ő se legitimálja, hanem aláírásával támogassa a jogszabályt.
    A frakcióvezető felidézte a pénteki parlamenti eseményeket, amikor is a Jobbik képviselői a földtörvény zárószavazása előtt tiltakozásul felvonultak az elnöki emelvényre. A Jobbik előzőleg név szerinti szavazást kért a kormány javaslatáról. Latorcai János levezető elnök távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezután Latorcai János javaslatára az Országgyűlés kizárta a jobbikos politikusokat a pénteki ülés további részéből, akik azonban ezután sem hagyták el az emelvényt, ezért a levezető elnök szünetet rendelt el.
    Mivel a jobbikosok a negyedórás szünet alatt és után sem mentek le a pulpitusról, Latorcai János a szónoki emelvényről folytatta az ülés vezetését a jobbikosok folyamatos kiabálása közepette. A földtörvényről végül a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerint, hanem nyomógombbal szavaztak. Latorcai János arra hivatkozott: mivel a név szerinti szavazásnál a neveket olvasó jegyzők sem tudnak felmenni az emelvényre, nincs lehetőség megtartani a Jobbik által kért név szerinti voksolást.
    Rogán Antal értékelése szerint "egyértelműen erőszakos magatartásról volt szó" a Jobbik részéről, megakadályozva ezzel az éppen általuk kezdeményezett név szerinti szavazás lebonyolítását.
    A Fidesz parlamenti frakcióvezetője tájékoztatóján közölte egyúttal azt is, hogy a kormánypárti képviselőcsoport támogatja a takarékszövetkezeti rendszer megerősítéséről szóló kormányzati előterjesztést, amelyet már csütörtökön elfogadhat az Országgyűlés.
    Indoklásképpen kifejtette: az elmúlt hónapokban több olyan hír is napvilágot látott - például a soltvadkerti és a Jógazda takarék csődje -, amely egyértelműen arra utalt, hogy a takarékszövetkezeti rendszerben vannak olyan gondok, amelyeket kezelni kell.
    A Fidesz támogatja, hogy a kormány százmilliárd forintot szán a takarékszövetkezeti rendszer megerősítésére, amelyért cserébe a kabinet azt kéri, alakuljon ki egy egységes integrációs szervezet, amelynek keretén belül biztosítsák a rendszer megfelelését az új európai uniós tőke- és bankkövetelményeknek. Ezeknek jelen formájában nem felel meg a takarékszövetkezeti rendszer - jegyezte meg Rogán Antal.

Ha tetszett a cikk, oszd meg