H20190916

Utolsó módosítás08:49:30 AM

Mennyibe kerül egy fotel? (Publicisztika)

 

Az idősebb olvasók bizonyára emlékeznek arra a régi tv kabaréra, amelyben Márkus László azon morfondírozik, hogy mi került az aznap vásárolt fotelon annyi pénzbe, amennyiért megvették. Már késő éjszaka van, de a pizsamában álldogáló Márkus csak nem akar befeküdni az ágyba csinos felesége mellé. Gyötri a kíváncsiság, hogy mi került annyiba ezen a fotelon. Végül a tettek mezejére lép, és darabokra szaggatja a fotelt, darabonként felbecsülve az anyagárakat és munkadíjakat. A felesége kényszeredetten jegyzeteli a tételeket, de a végén alig a fele jön ki az árnak. Végül úgy kerül Márkus az ágyba, hogy a felesége megemlíti, hogy mennyibe került a hálóinge. Márkus már ugrik is, hogy a hálóinget is tüzetes vizsgálat alá vegye. (Itt sajnos véget ér a tv jelenet.)


Egy korábbi jó ismerősöm – akivel ma már nem beszélünk, (ja, a politika!)-, mesélte, hogy elkészült Budapesten egy beruházás, amit megtekintett egy elismert francia kolléga is. A végén megkérdezte, hogy mennyibe került ez az egész? Az összegen igen csak elcsodálkozott, majd rövid számolgatás után elmondta: náluk, Franciaországban is készült most egy ilyen beruházás, igaz egy picivel nagyobb, igaz egy picivel több műszerezettséggel, de az fele ennyiből kijött. Pedig ugye egy ilyen beruházásnál jelentős tétel a munkabér, és az is magasabb (egy picit) náluk. Nevetve mondták neki a magyar kollégák, hogy ja, de ez közbeszerzés volt! Rázta a fejét, hogy nem érti. Mondták neki, hogy mi sem értjük, csak tudjuk.
Szerdán a Közgép telephelyénél tiltakoztak az LMP-s képviselők és aktivisták. Volt ott aszfalton ülés, odaláncolás, felszólító rendőr, majd a láncaikat vesztők és a rendőrök közös gólya viszi a fiát játéka. És leginkább volt médiafelhajtás, hiszen erről szól a magyar politika. Lehetett Közgépet szidni és tulajdonosait, lehetett oligarchákat emlegetni, lehetett törpepártozni és a magyar érdekeket védeni. Minden szereplő pontosan tudta a szerepét és az hibátlanul elő is adta. Rutinból alakított a politikus, fegyelmezetten szerepelt a rendőr, jól adta magát a biztonsági főnök és a sajtós, és megszokott szinten teljesített a média is. Aki látta megtapsolta, aki nem látta, majd megnézi a következő előadást.
Nemigen került viszont színre a lényeg. Hogy mi kerül egy közbeszerzett beruházáson annyiba. Hiszen ha nem egy, hanem tíz, vagy húsz Közgép lenne, akkor is annyi lenne a közbeszerzés összesített végszámlája, amennyi. Mondjuk a kétszerese, mint az ára. Sok éve tudja mindenki, hogy rossz a rendszer. Sok éve mondja mindenki, hogy rossz a rendszer. Sok éve nem tesz ellene senki semmit, függetlenül aktuális párttól, kormánytól. Ha ablakon dobok ki pénzt, nem az a lényeg, hogy hány és melyik ablakon. Hanem, hogy mennyit.
Valakinek egyszer már szét kéne szednie egy közbeszerzett fotelt. Jutalmul övé lehetne a hálóing is.

Hrabóczki József Sándor

Ha tetszett a cikk, oszd meg