V20190922

Utolsó módosítás05:42:59 AM

Váci Európabajnok - Galambos Péter győzött

Evezős Eb - Galambos Péter aranyérmes Luzernben.

    Budapest/Luzern, 2019. június 2., vasárnap (MTI) - Galambos Péter aranyérmet nyert vasárnap könnyűsúlyú egypárban a luzerni evezős Európa-bajnokság zárónapján.

    A 32 éves váci kiválóság már a pénteki előfutamok, majd a szombati elődöntők során is bizonyította, hogy jó formában van. Előbbiben második lett, utóbbiban első. 
    Az előfutamban az a lengyel Artur Mikolajczewski előzte meg, akinek az elődöntőkben egyedül volt jobb ideje Galambosnál. Ezek után várható volt, hogy a döntő is az ő csatájukról szól.
    Galambos a fináléban a rajt után gyorsan az élre állt, Mikolajczewski tartotta vele a "lépést", majd feljött melléjük az olasz Martino Goretti. A táv egynegyedénél Galambos vezetett, miközben másik két társával egyre jobban elszakadtak a többi riválistól. Ezer méternél Galambos őrizte a vezető pozíciót, de csökkent az előnye a lengyel és az olasz versenyzővel szemben. 
    A táv második felében Goretti kezdett lemaradni, Mikolajczewski viszont növelte a tempót, és 1500 m-nél az élen volt. Galambos azonban óriási hajrába kezdett, esélyt sem adott a lengyelnek, és 6:57 perces eredménnyel egy hajóval az ezüstérmes Mikolajczewski (6:58.980 p) előtt ért célba. Goretti (7:02.270 p) bronzérmes lett.
    Galambosnak a felnőttek mezőnyében nagy világversenyen ez az első aranyérme.
Ugyanebben a versenyszámban - ami nem szerepel az olimpiai programban - Eb-n korábban egy második helyezése (2017) volt, míg a világbajnokságon két ezüst- (2012, 2016) és két bronzérmet (2010, 2013) szerzett.
    Galambos - akinek alapozó felkészülését a téli időszakban a korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem hátráltatta sérülés vagy betegség - az MTI-nek elmondta: nagyon boldog, hogy sikerült végre nagy világversenyt nyernie, mert sokszor volt már annak közelében, de most először lett aranyérmes.
    "A döntőben minden a terveim szerint alakult: az elején megléptem, és maradt erőm a hajára" - nyilatkozta Galambos. A váci evezős hozzátette: a pénteki és szombati futamok eredményeit tekintve a lengyel és az olasz riválist tekintette legnagyobb vetélytársainak, a finálé ebből a szempontból beváltotta a papírformát.
    A jövőt illetően Galambos elárulta: idén mindenképpen marad az olimpiai programban nem szereplő könnyűsúlyú egypárban, de tervei szerint jövőre, az olimpiai pótkvalifikációs időszakban megpróbálja normálysúlyban kiharcolni a tokiói részvételt. "Az viszont most még nem alakult ki, hogy egyesben vagy csapathajóban teszek próbát" - tette hozzá.
    Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban végül a 21. helyen zárt a kontinensbajnokságon, miután a D döntőben 7:13.360 perces eredménnyel a harmadikként ért célba.
    A harmadik magyar egység, a Juhász Adrián és Simon Béla kettes szombaton a 14. helyen végzett.
    Az evezősök fő eseménye idén az augusztus végi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz Linzben, ahol a tokiói helyek többsége gazdára talál.

Ha tetszett a cikk, oszd meg