Támadás érte a gödöllői görögkatolikus templomot

hrabopress küldte be 2021. 03. 18., cs - 07:41 időpontban
""

Ismeretlen elkövetők vandál támadásának áldozatául esett Gödöllő görögkatolikus temploma – értesült lapunk. Információink szerint az elkövetők felgyújtották a templom padjait és az ikonosztázt is gyúlékony anyaggal locsolták le. 

Sivadó János parókus a Vasárnap.hu-nak telefonon nyilatkozva megerősítette a támadás tényét. Mint mondta, a templomban hétfő este pár perccel nyolc óra után keletkezett tűz, a vandál cselekedetnek szemtanúja is van. Az elkövető elmenekült a helyszíről, a kár több millió forint. A lelkipásztor hangsúlyozta;

mindez keresztényellenes cselekedet volt.

A gödöllőihez hasonló vandál támadások a nyugati kultúrkörben mostanáig Nyugat-Európában és Észak-Amerikában voltak jellemzőek. Közép-Európában tavaly ősszel dokumentáltak templomok elleni akciókat, amikor Lengyelországban szélsőséges abortuszpárti tüntetők célkeresztjébe került a katolikus egyház. 

hirdetés

A megtámadott ikonosztázt tavaly ősszel szentelték a Hajdúdorogi Főegyházmegye tudósítása szerint. Az egyház saját nyilvántartása alapján a városban mintegy 300 görögkatolikus él, akiknek 20 éve van saját lelkészségük. 

A Szent Kereszt templom alapkövét 2011 novemberében tették le, majd 2013-ra lett szerkezetkész az épület, amit végül szeptember 13-án szenteltek fel. Kocsis Fülöp érsek korábban a következőképp méltatta a szakrális épületet: „Ebben a templomban, ezeken a festményeken csodálatos rend uralkodik. Ez a szép templom az isteni rend közvetítése.”

forrás: vasarnap.hu

Azbej Tristan a megrongált gödöllői templomban: A verbális keresztényüldözés fizikai tetté alakulhat

Vejkey Imre: Vandál agresszió történt, nyílt támadást intéztek ezeréves kereszténységünkkel szemben

Mint arról a Vasárnap.hu is beszámolt, nemzeti ünnepünkön, március 15-én este gyújtogató rúgta be a gödöllői ortodox templom ajtaját, majd a hátsó padokat és az ikonkép tartóját felgyújtotta, fehér festékkel locsolta le az ikonosztázt. Azbej Tristan és Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője ma délután sajtótájékoztatót tartott a helyszínen. Cikkünk folyamatosan frissül!

Vejkey Imre kijelentette: „Vandál agresszió történt március 15-én, nemzeti ünnepünkön nyílt támadást intéztek ezeréves kereszténységünkkel szemben.” Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős miniszterelnökségi államtitkár hangsúlyozta, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Mint mondta, azért kell felszólalni a Niedermüller-féle verbális keresztényüldözés ellen, mert a verbalitás fizikai tettekké fajulhat. Kiemelte, hogy mindent megtesznek, hogy a nyugati trendek ne kapjanak táptalajt Magyarországon.

Sivadó János, a Szent Kereszt-templom lelkésze körbevezette a képviselőket a helyszínen. Mint fogalmazott, a kegyelem működött, mert az egyik közelben lakó hívő időben értesítette, így hamar kiért ő is és a tűzoltók is a helyszínre. A Vasárnap.hu kérdésére válaszolva az országgyűlési képviselők megerősítették, hogy a lap által szervezett, a templom megsegítésére kezdeményezett gyűjtést mindenképpen támogatják. Azbej Tristan és Vejkey Imre még a délelőtt folyamán nyilatkozatban ítélte el a keresztényellenes cselekedetet.  

Lapunknak adott interjújában a Szent Kereszt-templom parókusa elmondta, hogy szerinte a tettest keresztényellenes gyűlölet vezérelte.

A fiatal férfi átmászott a kerítésen, kezében egy kis fejsze volt, amivel a templom bejáratát próbálta betörni. Miután ez nem sikerült, többszöri nekifutással berúgta az ajtót, így jutott a templomba. A kamerák rögzítették a támadást. Két táska volt nála, az egyikben gyúlékony anyagot tartalmazó flakonok voltak, amiket a padokra locsolt, majd meggyújtotta. Miután lángba borította a fél templomot, felrúgta az oltár előtti asztalon található Jézus-ikont és festékkel lelocsolta.

– Sikerült felderíteni a támadó kilétét?

– A vandalizmust két kamera is rögzítette és van egy szemtanúnk is. A rendőrség hajnali háromig helyszínelt, de egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Nagyon komoly károk keletkeztek a templomban. Ki kell cserélni a bejárati ajtót, az utolsó két padsor teljesen megégett. Az ikonokra olyan festéket öntött, ami nagyon gyorsan megszáradt. Ezeket már csak restaurátor tudja helyrehozni. Az anyagi kár meghaladja a két és félmillió forintot. A támadásnak nem volt előzménye, nem is találunk rá okot. Nem lehetett semmilyen személyes indíttatása. A felvételen jól látszott, ahogyan lerúgta a Krisztust ábrázoló ikont – az mindenképp a mély haragból fakadhatott. Olyan dühvel hajtotta végre a támadást, ami arról tanúskodik, hogy ez bizonyosan keresztényellenes tett volt.

 

Keresztényellenes gyűlölet vezérelte a támadót – gödöllői parókus a Vasárnapnak

forrás: vasarnap.hu