Fákat ültettek a cserkészek Kismaroson

hrabopress küldte be 2021. 04. 23., p - 09:39 időpontban
""

Örömmel nyugtázhatja a kedves olvasó, hogy végre-végre nem fakivágásokról adhatunk hírt, hanem faültetésről. A gondolat az ősszel merült fel a kismarosi cserkészekben, és február elején kezdődött a szervezési munka élesben. A helyszín kiválasztása, a pénzforrás megteremtése, és a munkacsapat megszervezése nagy körültekintést igényelt. Végül döntés született:  a focipálya köré ültetik el a fákat, nevezetesen 10 db-ot, és a választás a mezei juharra (Acer campestre)  esett. Szükség volt még minden fához 3 db erős karóra, a karózáshoz pedig 40 méter erős kötélre. 

Mindehhez a pénzügyi hátteret is meg kellett teremteni. A Pontvelem Nonprofit Kft. 250.000.- Ft-tal járult hozzá a faültetéshez. Ez a támogatás a Fenntarthatósági Témahét keretében szervezett programok kapcsán, a környezetvédelemért elkötelezett diákok felajánlásából jött össze. A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület 50.000.- Ft-tal támogatta a kezdeményezést. 

A húsvét előtti napokban mintegy 20 órát dolgoztak a cserkészcsapat tagjai a  Kismarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesületben tevékenykedőkkel közösen. Az  akció ezzel még nincs lezárva, hiszen a 3-4 méteres fák folyamatos locsolást igényelnek.   Hasonló faültetést is terveznek még, nyári adománygyűjtő rendezvény segítségével.  Ezzel a további telepítésekhez kívánják megteremteni a pénzügyi forrást .

Különleges ötlet is felmerült a focipálya kapcsán.  Táblával állítanának emléket - mintegy nevet adva az elültetett fáknak - azoknak, akik a legtöbbet tették a kismarosi focicsapat működéséért. Ez a program még egyeztetést és szervezést igényel, a Fortuna SC vezetősége örömmel fogadta a kezdeményezést. A fiatalok, akik részt vettek a falu fásításában:  a szervezők Dukay Benedek, Hantos Patrik és Parragh Gellért. A megvalósításban részt vettek a fentieken kívül Balázs Sári, Virág Vera, Manczur Mátyás és öccse Manczur Merse, Lelkes Árpád, Csatai Róbert és barátja Nagy Zsombor, Halász Attila és Menyhárt Gellért a piarista gimnáziumból, Zalatnai Gergő csapatparancsnok és testvére Zalatnai Zsolt. Külön köszönet: Sirkó Zoltánnak, Budakeszi főkertészének, Dr. Manczur Ferencnek, a Mátyásfa Környezetvédő Egyesület elnökének, és mindazoknak, akik hasznos tanácsokkal és támogatásukkal az ügy mellé álltak. Vigyázzon mindenki az elültetett növényekre, óvja és védje a fákat, becsülje meg mások munkáját! 

Végvári Györgyi

Forrás: Kismarosi Kikiáltó 2021. április