7,46 milliárd jut a tanévben iskolatej-, iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programra

hrabopress küldte be 2021. 10. 21., cs - 07:19 időpontban
""

Vác, 2021. október 19., kedd (MTI) - Összesen 7,46 milliárd forintot fordít a kormány iskolatej-, iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programra a 2021-2022-es tanévben - közölte kedden Vácon, sajtótájékoztatón az agrárminiszter. Nagy István elmondta, a pénz nagy része, 6,7 milliárd forint nemzeti forrásból származik, 1,76 milliárd forint pedig uniós forrásból.

    Az Árpád Fejedelem Általános Iskolában tartott eseményen a miniszter kiemelte, Magyarország a kezdetektől részt vesz az európai uniós társfinanszírozású iskolatejprogramokban.
    Jelezte, a 2021-2022-es tanévben az iskolagyümölcs-programban megközelítőleg 2300 általános iskola és általános iskolai programokkal rendelkező gimnázium több mint 535 ezer tanulója, az iskolatejprogramban pedig csaknem 2700 oktatási intézmény több mint 446 ezer tanulója vesz részt.
    A programokban felhasznált élelmiszerek mennyisége már a hazai élelmiszeripar szempontjából is érzékelő "stabilizáló erőt" jelent - jegyezte meg Nagy István.
    A gyerekeknek ezen a csatornán 19 beszállítótól összesen 13 millió liter tejet osztanak ki, továbbá 34 szállítótól csaknem 50 millió adag gyümölcsöt, illetve zöldséget.
    "Magyarország erős" a jó minőségű, egészséges élelmiszerek előállításában, ezért a kormány kiemelt célja ezek fogyasztásának ösztönzése - hangoztatta a miniszter, hozzáfűzve: fontos a gyermekek hozzászoktatása a gyümölcsök és zöldségek napi fogyasztásához és a rendszeres tejiváshoz.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt időszakban igyekezett mindhárom programot megerősíteni, például azzal, hogy az iskolatej esetében a költségkeretet 600 millió forintról 6 milliárd forintra emelte 10 év alatt.
    Ezek a programok már az iskolában segítik a gyerekek egészséges életre nevelését - fűzte hozzá az államtitkár.

Címkék