Erzsébet királynét mutatja be magyar kiállítás a monzai királyi kastélyban

hrabopress küldte be 2018. 09. 27., cs - 06:16 időpontban

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:

    Róma, 2018. szeptember 26., szerda (MTI) - Sissi - Erzsébet Magyarország királynéja címmel nyílik kiállítás az észak-olaszországi Monza királyi kastélyban október elsején.

    A szervezők tájékoztatása szerint a kiállítás a milánói magyar főkonzulátus, a Gödöllői Királyi Kastély, valamint a monzai királyi kastély múzeumainak együttműködésével valósult meg. 
    A Gödöllői Királyi Kastély múzeumából származó tárgyakat a Milánótól alig húsz kilométerre található monzai kastély királyi lakrészében állítják ki, ahol egyebek mellett Habsburg-kori bútorokat őriznek. 

Hirdetés

   A tárlatot Erzsébet királyné halálának 120. évfordulója alkalmából rendezik. A Faludi Ildikó, a Gödöllői Királyi Kastély muzeológusa gondozta kiállítás úgy mutatja be Sissit, mint aki nagy hatást gyakorolt a kortárs öltözködési és frizuradivatra egyaránt. A közönség betekintést nyújt a királyi élet hétköznapjaiba is. A helyszínre nem véletlenül esett a választás: Erzsébet királynő kultusza a mai napig erősen él Milánó és egész Lombardia tartomány térségében. 

    A november 30-ig látható kiállítást Csiszár Jenő milánói főkonzul, Ujváry Tamás, a gödöllői kastélytársaság ügyvezető igazgatója és Piero Addis, a monzai királyi kastély igazgatója közösen nyitja meg. A megnyitón divatbemutató szemlélteti Sisi korának ruháit és divatát, valamint az olasz közönség Wolf András séfnek köszönhetően megkóstolhatja a királyné kedvenc magyar ételeit, vagyis a szilvás gombócot, a hortobágyi palacsintát és a dobostortát. 
    Az 1837 és 1898 között élt Erzsébet királyné, becenevén Sissi Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja volt, Ferenc József felesége.

Címkék