A kismarosi ciszterci nővérek manufaktúrája piaci alapon is életképes

hrabopress küldte be 2022. 03. 09., sze - 08:41 időpontban
""

Kismaros, 2022. március 7., hétfő (MTI) - A kismarosi ciszterci nővérek lekvár- és szörpkészítő manufaktúrája piaci alapon is életképes, mivel versenyképes, minőségi helyi termékeket gyártanak.

    A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes a ciszterci nővérek új gyümölcsfeldolgozó manufaktúrájának ünnepélyes átadásán arról beszélt: ha végignézünk a magyar történelmen, szembetűnő, hogy "a tájak lelkisége és szellemisége" szempontjából meghatározó, milyen szerzetesrendek éltek korábban a területen.
    Ugyanis - folytatta Semjén Zsolt - miután Rákosi Mátyás betiltotta a rend működését, és ott ahol a ciszterciek később sem tudtak visszatelepülni, a kisugárzásuk mégis ott maradt. Ahol pedig visszatelepültek, szellemi pezsgést hoztak létre.
    Hozzátette, ott, ahol voltak szerzetesrendek, volt lelki erő, szellemi jelenlét, az emberek életminősége, kötődése egymáshoz és a világhoz sokkal gazdagabb volt, amit az állam is védendő örökségnek, értéknek tekint.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a ciszterci rendnél van hagyománya a mezőgazdasági munkának, 900 éve dolgoznak fel gyümölcsöt a rend tagjai.
    Hozzátette, hogy a második világháború előtt a legnagyobb mezőgazdasági továbbképző és felsőoktatási intézmény is ciszterci kötődésű volt, olyan mintagazdaságokat működtettek, amelyekben más országokból is idehozták a legkorszerűbb technológiákat.
    Az államtitkár elmondta, hogy a most elkészült és átadásra kerülő gyümölcsfeldolgozó üzem is a legkorszerűbb technológiákkal épült meg, amihez a kormány 356 millió forint támogatást nyújtott.
    Hangsúlyozta, hogy az üzem az egész térség számára fontos, mert a környék kistermelői ide tudják hozni a terményeiket.
    A nővérek az itteni bevételeikből egy orvosi rendelőt is fenntartanak Kismaroson - jelezte Rétvári Bence.
    Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy mióta - 12 éve - elkezdett kormányozni a Fidesz-KDNP, azóta volt egy alapelvük: hazai termék, hazai munkahely; ennek egy kis szeletét a ciszterci nővérek ebben a manufaktúrában bemutatják.
    Az elkészült üzem épületét Marton Zsolt váci megyés püspök áldotta meg.

Kismaros, 2022. március 7. Lekvárok a ciszterci nővérek új gyümölcsfeldolgozó manufaktúrája átadóünnepsége napján Kismaroson 2022. március 7-én. A most elkészült és átadásra kerülő gyümölcsfeldolgozó üzem a legkorszerűbb technológiákkal épült meg, amihez a kormány 356 millió forint támogatást nyújtott. MTI/Mohai Balázs