Interjú Szabó Istvánnal, őrbottyáni polgármesterjelölttel

hrabopress küldte be 2014. 10. 05., v - 09:25 időpontban

Szabó István 47 éves, 20 éve nős, egy kilenc éves kislány édesapja. 15 éve él a városban. Vendéglátóipari szakközépiskolai érettségivel rendelkezik, az Egyesült Államokban egy magyar étterem konyháját vezette, 10 évig üzemeltettet egy családi vendéglátóipari vállalkozást. A Tarsolyos Baráti Kör Hagyományőrző Egyesület elnöke, az őrbottyáni polgárőrség és a Kvassay Jenő Általános Iskola Szülői Közösségének tagja.

 

Milyen szakmai múlttal, támogatási háttérrel indul a polgármesteri székért? Önt főleg az iskolai, óvodai vonalon ismerik igazán.

Az elmúlt öt év során rövidebb-hosszabb ideig betekinthettem Őrbottyán közigazgatásába. 2009–2010-ben a Környezetvédelmi Bizottság külsős tagja, majd 2013–2014-ben az Ügyrendi Bizottság nem képviselő jogállású tagja voltam. Úgy gondolom, hogy ismertségem és támogatottságom nem a szakmai felkészültségemnek szól, hanem a leginkább rám jellemző önzetlenségnek és a kihaló félben lévő emberi tulajdonságoknak, mint az őszinteség és a becsület!

Az óvodai és iskolai kapcsolataim elsősorban emberi kapcsolatok – mint ahogy a település lakóival való kapcsolataim is azok –, amelyek nekem mindennél fontosabbak. Lehetnék sok diplomás szakember vagy eltölthettem volna évtizedeket a közigazgatásban, ha együtt gondolkodásra és közös munkára alkalmatlan lennék. A szakma tanulható, de az egyéniség velünk született adottság! Úgy érzem, megbíznak bennem az őrbottyáni emberek, ezért bátorkodtam elvállalni a felkérésüket, hogy induljak a polgármesteri székért folyó versenyben.

Ön sikeresen szervezett meg és működtet egy kisközösséget. Őrbottyán város azonban nagyobb falat. Meg van erre is a csapata?

Ha a Tarsolyos Baráti Kör Hagyományőrző Egyesületére gondol a szerkesztő úr, akkor ráhibázott. Igen, sikerült néhány emberből álló kis csapatból, egy Őrbottyánban is egyedülálló közösséget létrehozni, és jó embereket kiválasztanom a vezetői posztokra. Az egyesületnek négy évre volt szüksége a jelenlegi sikerek eléréséhez. Ha négy év múlva polgármesterként a település életéről is hasonlókat mondhatok Önnek, akkor mindenki sokkal boldogabb lenne városunkban. A település vezetőjének egyik fontos tulajdonsága kell, hogy legyen a jó szakmai gárda kiválasztása. A választáson induló képviselőjelöltek között is van csapatom, akikkel együtt könnyebb lenne egy új struktúrát kialakítani. Név szerint is megemlíteném őket: Diamantné Bodák Ildikó, Szántó Veronika, Könyvesi Csaba és Sági Viktor.

Ön szerint mi Őrbottyán rákfenéje?

A hétköznapokon és a közéletben is érzékelhetőek a törésvonalak, amelyről csak egymás között mernek beszélni az emberek. Sajnos az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a hivatalban a felmerülő gondokat, problémákat nem megoldják, hanem elodázzák, vagy semmit sem kezdenek vele. Nagyon rosszul kommunikálnak településen belül és kívül is. Megkérdezett és én most őszintén elmondom Önnek, hogy én mit tartok még Őrbottyán rákfenéjének. A Vácbottyán-Őrszentmiklós, az őslakosok-betelepültek, a politikai pártok küzdelmét, az egyházak rivalizálását, a településvezetés és a lakosság látszólagos szembenállását. Mindezek együttes jelenléte akadályozza meg az összefogást és az előrejutást Őrbottyánban. Nincs alázat és nincs jó értelembe vett önfeladás. Mindenki jobban tud mindent, mint a másik. Magunkat kell először legyőzni (ez a legnehezebb) és csak utána fog sikerülni közösen az előbbre jutás. A feltárt okok miatt, sokkal nehezebb lesz a talpra állás, de ezt az utat a településen élőkkel közösen kell bejárni, bárki nyerje is el a lakosok bizalmát!  

Milyen elképzelései, konkrét tervei vannak Őrbottyán jobbá tételére?

A vállalkozó szellemű önkormányzat megteremtésére tennék javaslatot. A modell lényege egy rugalmas és alkalmazkodóképes közigazgatási struktúra, mely hajlandó a régi (bürokratikus) közigazgatási módszereket innovatív, gazdag fantáziájú és kreatív irányvonalakra cserélni. Lényege, hogy az önkormányzat e program keretében nem legfőképpen a pénzköltésre, hanem inkább a pénzkeresésre koncentráljon. Ez lenne az alap és erre építve kezdenénk meg egy Új Őrbottyáni modell létrehozását. A meglévő pénzek ésszerű átcsoportosításával, előre tekintő, tervezett gazdálkodással is lehet eredményeket produkálni. Annak ellenére, hogy döntéseimet a lakosság nagy többségének valós igényeinek felmérésére alapozom, most ebből a listából nem emelnék ki semmit, kevés a hely hozzá és ezeket már mások leírták. Fontosabbnak tartom felhívni a lakosok és a hitetlenkedők figyelmét, arra a hatalmas erőre, amit magunkban hordozunk és ez a bizalom. A bizalmi tőke, amely hegyeket tud megmozgatni. Ez lehet Őrbottyán jövőjének kulcsa!

Mi lesz az első cselekedete, ha Ön, mint polgármester először belép a hivatalba?

Szeretnék minél hamarabb személyesen is megismerkedni az új kollégáimmal, hiszen rengeteget leszünk együtt a következő 5 évben. Megnyugtatnék mindenkit, hogy egy olyan csapatjátékos érkezett a hivatalba, akinek minden egyes ember munkája fontos, ha és amennyiben az adott személy is Őrbottyán Csapatában szeretne játszani!

Lesz-e elszámoltatás Őrbottyánban?

Sokan kérdezik ezt az utcán is. Eddig tartott a türelem, az emberek megunták a szép ígéreteket. Igazuk is lehet, de ezek az állapotok nem egy ember rovására írhatóak. Az elmúlt 20 évben a településen élő, a közéletben résztvevőket kellene elővenni, ha elszámoltatásról beszélünk. Ők sokkal többen vannak, mint azt sokan gondolják, mert nem csak a település döntéshozói, hanem a némán bólogatók, mindenbe belenyugvók is hibáztak sok éven keresztül. „Bűnösök közt cinkos, aki néma”. Tehát szinte az egész települést elő lehetne venni, de nem tervezem ezt! Új játékszabályok lépnek életbe, reményeim szerint a többség megelégedésére. 

Köszönöm az interjút!

Hrabóczki József Sándor

Címkék