"Alig eszem ... mégis, a levegőtől is hízom"

hrabopress küldte be 2022. 11. 06., v - 12:24 időpontban
""

Vajon mi van a gyakori kijelentés mögött? Önbecsapás, mert észre sem veszed a tudat alatti nassolást? vagy tényleg keveset eszel és mégsem fogysz?

Mindkettő igaz lehet, ezért bíztatlak arra, hogy TÁPLÁLKOZZ TUDATOSAN. Figyelj a testedre és a lelked működésére is, mert az emberi szervezet elképesztően finom „műszer” és ezért érdemes JÓ MINŐSÉGŰ „üzemanyaggal” működtetni.

A túlsúly kialakulásának több oka lehet:

•Túl sok kalória bevitel

Jólépti társadalmunkban annyi csábítás és változatos finomság vesz körül bennünket minden boltban és minden évszakban, hogy sokkal több kalóriát eszünk, mint amire a szervezetüknek biológiailag szüksége lenne. Ráadásul a magas kalóriákat minőségileg silány ételekkel és főleg gyorsan felszívódó finomított szénhidrátokkal visszük be a szervezetünkben, aminek hatására az anyagcserénk romlik és NEM sejt szintű energiává válik a táplálék, hanem lerakódássá.

Az alacsony sejtenergiaszint újra csak azt eredményezi, hogy továbbra is magasabb kalóriabevitellel, gyorsan felszívódó szénhidrátokkal próbálunk extra energiához jutni. Ez a magasabb energiáért vívott ördögi kör.

•Túl alacsony kalória bevitel

A másik véglet pedig a fogyókúrának csúfolt koplalás, amikor az alapanyagcseréd alatti kalóriát fogyasztod rendszeresen, és hosszú távon. Ilyenkor a szervezeted tartalékoló üzemmódba kapcsol, és elsősorban az alap életműködésedet támogatja, ezért a túl alacsony kalória bevitel miatt „pánikba” kerül és raktározni kezd.

Soha ne egyél kevesebbet, mint az alapanyagcsere szükségleted!

Amikor tehát azt gondolod, hogy alig eszel, mégis hízol, akkor az első feladat, hogy elemezd, hogy mi az a kevés, amit adsz a szervezetednek, és milyen minőségű, van-e benne elég értékes tápérték?

A testünk a tápanyagok hiányára reagál elhízással. Próbálja megszerezni a szükséges anyagokat, de nem tudja miből. A silány tápanyagok a sejtjeid nem töltik fel energiával, viszont szüksége lenne energiára, ezért kívánós leszel olyan dolgokra, nasikra, amik időleges jó érzést, doppingot adnak. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezzel viszont elindul egy ördögi kör, mert ezek a táplálékok nem adnak valódi sejt szintű energiát, hanem csak „becsapják” a szervezetedet, ami továbbra is energiáért kiált. Azzal tetézve mindezt, hogy a vacak, üres ételek, italok a hízás mellett hosszú távon egészségkárosodáshoz is vezetnek, mert semmilyen értékes makro és mikró tápanyaggal nem táplálják a szervezetedet.

Az energiahiányos szervezet üres kalóriákkal, mennyiséggel próbálja pótolni a minőségi „üzemanyagot”.

Nem kell mindezt kontroll nélkül elhinned nekem! Próbáld ki és figyeld magad! Milyen kajára hogyan reagál a szervezeted és a lelked, mert mindent pontosan megmutat, csak észre kell venned.

Ne a divatos FOGYÁS legyen az elsőrendű célod, hanem cseréld le a táplálékaidat értékes, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag valódi ételekre!

Ne félkész, vagy készételeket vásárolj, amik ugyan látszólag időt takarítanak meg számodra a konyhában, hanem értékes, tiszta alapanyagokat, amikből boldogan épülnek a sejtjeid és keresd meg az ételkészítésben a kreativitást és örömet.

Hosszú távon egy egészségesen táplált, jól működő szervezetnek meg sem kottyan egy-egy CSALÓNAP nasival, de ha már tönkretett anyagcserével és ez által túlsúllyal rendelkezel, akkor legyél szigorú magadhoz mindaddig, amíg a szervezeted belső egyensúlya helyre nem áll.

Ez valószínűleg nem megy egyik napról a másikra, mert ugye meghízni sem egy pillanat műve volt. Megértem a türelmetlenségedet, mert most jutottál el oda, hogy végre változtatni akarsz az életmódodon, de azonnal …. Ugye magad sem gondolod komolyan, hogy ezt pár hét vagy hónap alatt meg tudod valósítani, de a folyamat el tud indulni.

Honnan fogod észrevenni, hogy jó úton jársz?

Az anyagcseréd szerinti étkezésed hatására már két héten belül energikusabb lehetsz. Két hét nem a világ, de addig ki kell bírnod CSALÓNAPOK nélkül!

Ijesztő, hogy éppen azokat az ételeket kell elhagynod, amelyek örömet okoztak, finomak és mindig adtak egy kis boldogságot. De csak akkor fogod megérezni, hogy mi a jó a szervezetednek és neked, ha az elhatározásod mellé az akaraterődet is előveszed eleinte legalább 2-3 hétre. Aztán – hidd el – ha megérzed a pozitív hatásokat; nincs kajakóma, fáradékonyság, álmosság, energiahiány, akkor elhiszed nekem és a saját szervezetednek, amit végre közölni szeretne.

CSALÓ-DOTTSÁG

Ha nem így teszel, akkor a csaló napokat követni fogják a csaló hetek, csaló hónapok, évek és a csaló élet és végül a csaló-dottság és keresed a következő kampányszerű fogyókúrás csodát, csodabogyót, amihez nem kell akaraterő. Viszont a helyzet rosszabbodik még a levegőtől és a víztől is, jön a jojózás, a pajzsmirigyprobléma, inzulinrezisztencia és a többi egészségügyi probléma.

Ha meg semmi nem segít, akkor jön a lelki rész, a hormonok, a genetika hibáztatása. „Nekem úgysem megy, mindentől hízok, nem is én tehetek róla, hanem rossz a genetikám, mindegy is, akkor inkább eszek mindent, úgyse tudok fogyni” –  ezzel totál depresszióba és dühbe taszítva magunkat a testünkkel kapcsolatban és a kör újra bezárul.

Óriási csapda lehet ez!

DE van megoldás, ha valóban akarod és teszel is érte, mert a

VÁLTOZÁSHOZ VÁLTOZTATNOD KELL!.

Amikor a fogyás lesz az elsőrendű cél, elkezdődik a mennyiségi éhezés, ami persze magával hozza a minőségi éhezést is. A kettő együtt pedig katasztrofális eredményekhez vezet.

Minél többször kínozzuk meg a testünket, annál kevésbé fog reagálni az akaratunkra. Miért? A kezdeti fogyást okozó, kevés kalóriás és nulla táptartalommal rendelkező étrend pár hét vagy hónap után törvényszerűen fog átfordulni éhségrohamokba, majd a ‘semmitől’ hízásba.
Ez ugyanis a testnek a túlélésre való törekvése.

És nem elsősorban a túl kevés kalória miatt, hanem a tápanyaghiányok miatt, mert nem kap normális minőségben zsírt és abban oldódó vitaminokat és nem kap energiát jó minőségű, rostban gazdag szénhidrátokból és nem tud építkezni értékes állati fehérjeforrásokból.

Így lelassítja az anyagcserét, vele együtt a pajzsmirigy funkciója is sérül, elkezd mindent raktározni, hátha abból lesz egyszer energiája, persze ez nem igaz, de nincs jobb ötlete.

A tápanyaghiánytól persze jönnek a hormonális problémák, mert a mirigyek jó működéséhez is vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre van szükségük, amik nincsenek sem a csipszben, sem a kólában, pattogatott kukoricában, sem a péksüteményekben, de még a trappistasajtban sem.

Ne fogyni akarj, hanem törekedj arra, hogy feltöltsd a sejtjeidet az igazi ételekben található anyagokkal, hogy elsősorban sejtszinten ne éhezz.

Ha egészséges testet, rugalmasan működő anyagcserét akarunk, ami nem reagál azonnal hízással egy kis kilengésre, akkor felejtsük el a sztereotípiákat – a kalóriacsökkentésről, a kötelező kis adagokról naponta sokszor, a kötelező tejtermék és teljeskiőrlésű gabonafogyasztásról és arról, hogy mindez márpedig mindenkinek jó.

Figyelj új nézőpontból a testedre. Van járható út, de az nem a kínzás.

Itt az ideje, hogy változtass, ha változtatnod kell!

Gyere el hozzám Táplálkozási mérésre, mert én abban tudok Neked segíteni, hogyan tudod személyre szabottan a táplálkozásod segítségével egészséges egyensúlyban tartani a szervezetedet.

Hívj időpont egyeztetés miatt! +36 30 2216 215

Kérdéseidre emailban is szívesen válaszolok:

malnarium@malnarium.hu

mcsizmadia.eva@gmail.hu