Átadták a Sváb Emlékezet Centrumot Kismaroson

hrabopress küldte be 2022. 04. 04., h - 14:45 időpontban
""

Március 31-én, csütörtökön átadták a kismarosi Sváb Emlékezet Centrumot. Az átadón Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere köszöntötte a megjelenteket, Soltés Miklós államtitkárt, Rétvári Bence országgyűlési képviselőt, nagymarosi, kóspallagi és szokolyai kollégáit, polgármestereket és a megjelent "kismarosi kemény mag"-ot, valamint a sajtó szép számmal jelenlévő munkatársait.

Rétvári Bence és Soltész Miklós mondott rövid beszédet, majd a ház kulcsát Néder Sarolta, a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány elnöke adta át a kismarosiaknak. A megjelentek bejárták a házat és a még gyarapítás alatt lévő kiállítási anyagot is megtekintették.

Soltész Miklós államtitkár párhuzamot vont a svábok 2. világháború utáni kitelepítése és az ukrán menekültek között, ezért aktualitása miatt beszédét a MTI híradásából külön is idézzük:

Soltész: nem játék a háború, nem játék a természetellenes ideológia. Kismaros, 2022. március 31., csütörtök (MTI) - Nem játék a háború, nem játék a természetellenes ideológia és nem játék az a közösségromboló társaság, amelynek tagjai Magyarországra rá akarnak törni - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Kismaroson.

    Soltész Miklós a Sváb Emlékezet Centrum (SEC) 61 millió forintos kormányzati támogatásból rekonstruált épületének ünnepélyes átadásán arról beszélt, hogy fontos tanulnunk a történelemből. Főleg olyankor - folytatta -, amikor egy emlékhelyet adunk át, mert amikor az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondta a kárpátaljai magyarokról, hogy Putyin-pártiak, ugyanúgy ellenséggé tette őket helyben, mint 1945-1946-ban a magyarországi németeket, svábokat tették.

Fotó: MTI/Kovács Attila
    Hozzátette: e kijelentés miatt a kárpátaljai magyarokat folyamatos fenyegetések érik, függetlenül attól, hogy Magyarország minden segítséget megad a háború elől menekülő embereknek.
    "A békesség és a béketeremtés nem jön magától, arra oda kell figyelni, és ha valaki (...) háborút akar, akkor súlyos károkat okoz az emberiségnek" - fűzte hozzá az államtitkár.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, kormánypárti képviselőjelölt azt mondta, "öröm a kormányzatnak, hogy hozzá tudott járulni ahhoz, hogy egy élő és erős közösség méltó múzeumot kapjon ahhoz, hogy bemutassa a gyökereit és a mai fiataloknak átadja azt a sváb identitást, ami száz százalékig a magyar identitásukat is növelni fogja és a keresztény identitásukat is erősíti".
    "Azért fontos ez, mert olyan korszakban élünk, amikor nem divatos nemzeti identitásról beszélni, sem svábságról, sem magyarságról, sem kereszténységről, de hiszünk abban, hogy ami nekünk, magyaroknak itt az elmúlt 1000 évben bevált, a sváboknak itt az elmúlt 300 évben bevált, az a következő 1000 évben és a következő 300 évben is be fog válni" - fűzte hozzá.
    A SEC a magyar kormány támogatásával és a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány által kidolgozott terv alapján valósult meg és a környékbeli sváb települések történeti anyagának ad helyet, valamint kulturális feladatokat is felvállal.

Kiállítás fotók: Agora Hirportál