Brit tudósok Byealex dalával kísérleteztek

hrabopress küldte be 2013. 07. 22., h - 06:53 időpontban

Brit tudósok szerint ByeAlex után dalolva könnyebb megtanulni magyarul. 

Brit tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy dalolva könnyebb az olyan nehéz nyelveket tanulni, mint például a magyar. A Memory & Cognition című szaklap számol be arról, mit tapasztaltak, amikor hagyományos módon, majd dallamosan kiejtve és végül ének formájában igyekeztek megtanítani három kísérleti csoportnak egy teljesen ismeretlen és különösen nehéz idegen nyelvű szöveget, nevezetesen ByeAlexnek az idei Euroviziós Dalfesztiválon előadott dalából egy részletet: „Az én kedvesem egy olyan lány akit”.

A tudományos kísérletről beszámoló n-tv.de hírportál emlékezteti a német olvasókat, hogy a magyar nyelv nem tartozik sem a germán, sem a latin nyelvcsaládhoz és egészen különleges felépítése és hangzása van. A kísérlet angol anyanyelvű résztvevői tehát nagyon nehéz feladat elé kerültek, amikor „Az én kedvesem egy olyan lány, akit” rövid magyar mondatot (pontosabban mondat töredéket) kellett megjegyezniük, és minél pontosan elismételniük később.

A kísérlet azt mutatta, hogy akik ByeAlex után dalolva próbálták megjegyezni a mondatot, kétszer nagyobb sikerrel jártak, mint azok, akik csak elmondták a szöveget. Lényegesen jobb eredményt produkáltak az énekelve tanulók, azoknál is, akik a harmadik csoportban ritmikusan igyekeztek az ismeretlen magyar szavakat kiejteni, majd megjegyezni. 

Gépnarancs

Címkék