Elásott második világháborús robbanótesteket szállítottak el a tűzszerészek Galgahévíz külterületéről

hrabopress küldte be 2023. 09. 14., cs - 10:44 időpontban
""

Évtizedekkel ezelőtt elásott második világháborús robbanótesteket szállítottak el a tűzszerészek Galgahévíz külterületéről, a robbanótesteket feltehetően a világháború után helybéliek gyűjtötték össze és rejtették el - írta az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred a Facebook-oldalán szerdán.

    A közlés szerint mezőgazdasági földmunkák során egy nagyméretű feltételezett robbanóeszköz került elő. A katonák fémkeresővel átkutatták a területet, és összesen 15 robbanótestre bukkantak. Hozzátették, hogy a 9 darab 12 centiméteres német repesz aknavető gránát mellett 6 szovjet robbanóeszköz szunnyadt: egy 120 milliméteres repesz-romboló, két 82 milliméteres repesz aknavető gránát, valamint két 76 milliméteres repesz lőszer és egy ezzel megegyező űrméretű páncéltörő gránát.
    A robbanótestek változatos nemzetiségek, típusok szerinti összetétele arra utalhat, hogy helyi lakosok gyűjtötték össze azokat és ásták el a településtől távol. A tűzszerészek a robbanóeszközöket elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik azokat.
    A bejegyzésben felidézték: 1945-től a tűzszerészek legfontosabb feladata évtizedeken keresztül az aknamezők felszámolása volt, hiszen óriási veszélyt jelentettek a civil lakosságra, de emellett "nem minden esetben volt kapacitás más robbanóeszközök kezelésére". Ezért az állampolgárok sokszor "saját módszereket alkalmazva" próbálták elérni, hogy a tüzérségi eszközök, aknavető és kézigránátok, illetve lőszerek ne jelentsenek további veszélyt.
    Korabeli visszaemlékezések szerint kézenfekvő és népszerű megoldás volt összegyűjteni, majd a településtől távol elásni a harcokból megmaradt robbanótesteket.
    "Sőt, sokszor elhullott állatok tetemével is lefedték az elrejteni kívánt veszélyes eszközöket, ezzel biztosítva azt, hogy a gyermeki kíváncsiság folytán se kerüljenek ezek ismét napvilágra" - írták. 
Budapest, 2023. szeptember 13., szerda (MTI) Fotó. honv edelem.hu