Grande Pasta – Őrbottyán új étterme

hrabopress küldte be 2021. 08. 20., p - 14:27 időpontban
""

Két hónapja nyílt meg Őrbottyánban a Grande Pasta étterem, a tészta ételek specialistája. Mivel Őrbottyánban viszonylag kevés a bolt, a szolgáltató, a kisváros lakói örömmel fogadták új éttermüket. Széles választékú étlappal és speciális tészta ételekkel is kedveskedik vendégeinek a Grande Pasta, így a környező településekről is szívesen keresik fel.

- A mi éttermünk Grande Pasta, tehát nevéből eredendően is nagy adagokat adunk – kezdi a beszélgetést Lábodi Balázs szakács, aki több neves budapesti étteremben dolgozott, és nemrég költözött a környékre. - Idáig egy vendégünk volt, aki végig tudott enni egy 3 fogásos menüt – tehát leves, főétel, desszert -, a többiek mind egynél elakadtak, vagy csak levest ettek, vagy főételt, úgy, hogy esetleg annak is elvitték egy részét. Hangsúlyozom nem az árak miatt ettek csak egy fogást – megmértük egy kiszállítós dobozunk tartalmáét, 60-70 dkg-os egy normál ételünk -, a vendégek szokták mondani, hogy kifejezetten alacsonyak az áraink.

Az ételeink a frissességről, az ízekről szólnak, a bazsalikomnak az olivával, az oregánóval és a fokhagymával való harmonizálásáról. Vannak eredeti toszkán receptek, pl. a toszkán bableves, ami egy kicsit paradicsomos, de azért ott van a csülök benne. Megemlíteném a több funkciót ellátó paradicsomlevesünket is, amit egyesek, ha hidegen tálalunk, akkor gaspaccionak hívnak, ha melegen, akkor mediterrán paradicsomleves. Mindkettőnek mozzarellával és friss bazsalikommal hintjük meg a tetejét. Az ételeink a frissességről szólnak, a friss zöldségeknek a pirítás által elnyert frissességét hozzuk elő az ételekből.

Az ételeinkkel kapcsolatban senki ne várja azt, hogy az eredeti olasz, mert azt a túlságosan sok oliva olaj és túlságosan sok növényi zsír miatt a magyarok nem nagyon fogyasztanák el, ezek „magyarosított” olasz ételek. Ahogy a carbonare spagettit is mindenki olasz tésztának, és a paradicsomos húsgombócot is – mindkettő található az étlapunkon – olasz ételnek hívját, pedig egyik sem olasz étel, az olasz amerikaiak főzték először. A carbonare spagettit pl. Olaszországban fogságban lévő amerikai katonák készítették először a meglévő alapanyagokból, a paradicsomos húsgombóc chicagói eredetű.

Természetesen az a vendégünk, aki nem szereti a tésztát, az is talál a fogára valót. Készitünk gnoccit is, ez ugyanaz, mint a nyírségi gombóc, de ez eredetileg egy olasz étel. Sok hasonlóság van egyébként az olasz és a magyar konyha között, ha most nem a pörköltre gondolunk. Vannak hús és halételeink is – pl. lazac steak, amit salátával, tésztával és rizottóval is feltálalunk, ahogy a kedves vendég szeretné. Novembertől készülünk az ünnepekre halas lasagne-vel is. Nagyon sok ételünkben van bacon.

- Ha a lazacot és a tenger gyümölcseit leszámítjuk, akkor mindent a helyi termelőktől frissen igyekszünk beszerezni – folytatja Botos József, az egyik tulajdonos -, bár tulajdonképpen az is „helyi”, hiszen az őrbottyáni halbolt széles választékából vásárolunk. Az ételeink nem tartalmaznak sem tartósítószert, sem ízfokozókat, csak friss fűszereket használunk, szárított, zacskós fűszert nem. Nem vízzel, hanem húslével öntjük fel az ételeket főzés közben. Mi azokat a vendégeket célozzuk meg, akik hajlandók egy minimálisat áldozni, hogy olyan ételt egyen, amit otthon nem tud elkészíteni.

- Mi ételeket adunk a vendégeinknek, nem kaját. Kajálni a gyorsétteremben kell – kapcsolódik be a beszélgetésbe az időközben beszerző körútról befutó Hargittai Zoltán, a másik tulajdonos. – Vendégeink között minden korosztály képviselteti magát, és számítunk is mindenkire, legyen fiatal vagy idősebb. Kiszállítást Őrbottyánba és Vácrátótra vállalunk. Amit még kiemelnék, hogy bár olasz karakterű étterem vagyunk, de pizzával nem szolgálhatunk. Úgy gondoljuk, hogy azt nagyon sok helyen lehet venni, rendelni, mi az igazi tészta alapú olasz ételekre specializálódtunk. Ital választékunk is széles, de rövideket nem árulunk, ez nem kocsma. Sör van csapolt és dobozos is, borok, üdítők széles választékban. A borokat Orosz Gyula etyeki borászatából hozzuk.

Vállalunk születésnapokat, kisebb céges rendezvényeket is.

Hrabóczki József Sándor

(x)