Szijjártó: minden eszközzel fel kell lépni a vallásos emberek üldözése ellen

hrabopress küldte be 2018. 11. 17., szo - 16:43 időpontban

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2018. november 16., péntek (MTI) - A 21. században megengedhetetlen, hogy bárkit vallása miatt üldöztetés érjen. Ez ellen mindez eszközzel fel kell lépni - jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken Prágában, egy keresztényüldözéssel foglalkozó nemzetközi konferencián. 

    Felhívta a figyelmet arra, hogy a világon a legveszélyeztetettebb vallási közösség a kereszténység. 
    "Még kimondani is szörnyű, de a világszerte üldözött és meggyilkolt emberek 80 százaléka keresztény" - mutatott rá a magyar diplomácia irányítója. Megjegyezte, hogy a világon mintegy 215 millió keresztény ember szenved el üldöztetést vagy meghurcoltatást.
    Az elemzések azt mutatják - fejtette ki Szijjártó Péter - hogy az üldöztetés hátterében a legtöbb esetben "az iszlám radikalizáció fokozatos térnyerése és a vallási nacionalizmus elnyomó ereje áll". 
    Súlyos probléma az Európába érkezett hatalmas migráns tömegek frusztrációja. Miután az illegális bevándorlók kultúrája szögesen más, mint az európaiaké, párhuzamos társadalmak alakulnak ki, mert a bevándorlók nem akarnak integrálódni az európai kultúrába, és gyakran felül akarják írni az itteni hagyományokat, szokásokat - tette hozzá. 
    Szijjártó Péter szerint Európában ideológiai háború folyik, a nemzetközi szervezetek elégtelenül védik a keresztény közösségeket, hagyományokat. Példaként az ENSZ globális migrációs paktumát hozta fel, amely a migrációt egyenesen alapvető emberi jogként értelmezi.
    "Számunkra, magyarok számára a kereszténység - a teológiai és dogmatikai hagyományok mellett - társadalmi berendezkedést is jelent, amely több mint ezer éve meghatározza az ember méltósága, a család, a nemzet és az egyházak kérdését" - jelentette ki a miniszter.
    Szijjártó Péter beszédében részletesen tájékoztatta a konferencia résztvevőit a magyar kormányzatnak a keresztény hagyományok és kultúra megőrzése érdekében tett erőfeszítéseiről. 
    Václav Maly prágai segédpüspök felszólalásában példásnak  és követendőnek minősítette azt a munkát, amelyet a magyar kormány végez az üldözött keresztények megsegítése végett. 

Címkék