Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként

hrabopress küldte be 2021. 03. 02., k - 14:57 időpontban
""

Vác, 2021. február 25., csütörtök (MTI) - Százötven madárodút kapnak váci és környékbeli óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként.

    Az odúk csütörtöki váci átadásán Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a természet- és környezetvédelem területén nem lehet elég korán elkezdeni a szemléletformálást. Az óvodások az odúknak köszönhetően megtapasztalhatják, milyen sokat tehetünk természeti környezetünk gazdagságáért.
    A miniszter tájékoztatása szerint a programban 31 település 52 óvodája vesz részt. Nagy István hangsúlyozta, hogy a 150 odút a projekt ötletgazdái szabadidejükben, az Ipoly Erdő Zrt. által felajánlott fenyődeszkákból, a Magyar Madártani Egyesület szakmai tanácsai alapján készítették el.
    A négyféle odú több madárfajnak - például kék cinegének, örvös légykapónak - nyújt biztonságos fészkelőhelyet.
    Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy a madárodúk kihelyezése élményszerű tanulást jelent az óvodásoknak. Hozzátette: a projekt is azt igazolja, hogy Magyarországon példaértékűen gazdagodott a természetvédelmi és a környezeti nevelés eszköztára, így erősödött a felelős, természetközpontú zöld gondolkodás.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője fontosnak értékelte a kezdeményezést. Hozzátette: az óvodás koron túl, az iskolákban és azokon kívül is igyekeznek a környezet ismeretét, a természet védelmét tudatosítani a gyerekekben.
    Közlése szerint már több mint ezer ökoiskola működik Magyarországon, emellett a Csodaszarvas iskolai közösségi programban és az Erzsébet-táborokban is szerepelnek a természet- és környezetvédelemről szóló tematikák, események. Hangsúlyozta azt is, hogy az országban minden újszülött után tíz fát ültetnek.
    Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a kezdeményezés amellett, hogy környezettudatosságra nevel, arra is példát ad, hogy mindenkinek módja és lehetősége van tenni a természetért, akár egy madárodúval is.
    Szabó Csaba természetvédelmi mérnök hallgató, ötletgazda elmondta, hogy az odúk elkészítése az első fontos eleme a Zöld Dunakanyar Programnak. A folytatásban ősszel rovarhoteleket terveznek kihelyezni és a természetvédelemmel kapcsolatos videósorozatot is indítanak. A programba bevonják a térség önkormányzatait, hogy közösen tegyenek a Dunakanyar levegőjének, vizeinek és környezetének tisztaságáért.

 

Vác, 2021. február 25. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a madárodúk átadásán a váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény udvarán 2021. február 25-én. Mögötte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője (b2), Szabó Csaba természetvédelmi-mérnök-hallgató, ötletgazda (b), Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója (j) és Farkas Andrea, a Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) óvodai intézményegység vezetője (j2). Százötven madárodút kapnak váci és környékbeli óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként, amelyben 31 település 52 óvodája vesz részt. A négyféle odú több madárfajnak - például kék cinegének, örvös légykapónak - nyújt biztonságos fészkelőhelyet. MTI/Mohai Balázs