Változó kori változások

hrabopress küldte be 2023. 09. 01., p - 07:42 időpontban
""

menopauza (meno: hónap, pausis: szünet) szó első hallásra nem fedi igazán annak valódi jelentését. Ugyanis a folyamat, amely a női szervezetben mindenkinél előbb vagy utóbb bekövetkezik, az nem "szünet" hanem a reproduktív ciklus teljes megszűnése. Így aztán nem véletlenül hívjuk a magyarban a menopauzát változó kornak is.

Ez az időszak nagyon sok változást hoz a nő életében, ami legtöbbször nem csupán a havi vérzés elmaradását jelenti, hanem rengeteg egyéb új tünetet, érzelmi hullámzást, jelentős hízást, hőhullámokat, hisztit, depressziót és még egy sor egyéni változást is. Sajnos elég gyakori, hogy ebben az időszakban válnak el a párok, amit sokszor a férfiak kapuzárási pánikjával magyarázunk. De vajon mi nők  hogyan változunk, aminek lehet hatása a párkapcsolatunkra is? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez a változás ne legyen negatív hatással ránk és a környezetünkre? 

Ha már jön a változó kor, akkor ehhez alkalmazkodva változtassunk az életmódunkon! Persze még hasznosabb, ha már előre felkészülünk erre és már előre változtatunk. 

Gyakran hallom a vendégeimtől, hogy mindent ugyanúgy csinálok, eszem mint régen, mégis elkezdtem hízni, vagy éppen nem tudok fogyni. Mi lehet ennek az oka? Itt is gyakori a kifogás, hogy a változókor az oka. Ami igaz is, de vajon széttárt karokkal kell-e várni a rosszat? vagy lehet tenni ellene? 

LEHET tenni ellene, vagy inkább azért, hogy ez az időszak minél harmonikusabb átmenet legyen! 

A szervezetünk rendkívül intelligens műszer és képes arra hosszú időn keresztül a rossz üzemanyag bevitel ellenére optimális állapotban tartsa a szervezetet. Ez az un. homeosztatikus ellenőrző rendszerünk. Sajnos azonban, ha túl hosszú időn keresztül nem megfelelő táplálékkal, üzemanyaggal látjuk el a szervezetünket, akkor ez a rendszer elfárad és nem képes tovább a feladatára. Felborul az eddigi egyensúly és jönnek a felesleges kilók és a kellemetlen hormonális hatások.

Mi a megoldás?

Idejében meg kell ismerkedni az anyagcseréd igényeivel és megfelelően táplálkozni, valamint rendszeresen és intenzíven mozogni. És persze soha nincs későn változtatni – mindig érdemes belevágni. A táplálkozás mellett az intenzív mozgás is szükséges, mert hatására a pulzusod szaporább lesz és ezzel egyidejűleg intenzívebb lesz a légzésed, amivel több oxigén kerül a szervezetedbe, ami a másik „üzemanyag” és arra kell, hogy elégesse az elfogyasztott táplálékot. A mozgás hatására gyorsul az anyagcseréd, vér- és nyirokkeringésed, de pozitív hatással van a kedélyedre is, mert boldogsághormonok keletkeznek, amit bárki igazolhat az edzés végén. „Nagy erőfeszítés volt elindulni, de megérte, mert most feltöltődve megyek a dolgomra”. A folyamatok persze még sokkal bonyolultabbak, ezért érdemes még többet olvasni a témában. Ehhez segíthet hozzá, ha a linkre kattintva megismered a menopauza működését.

Továbbra is várunk szeretettel!

MEGTANÍTUNK HATÉKONYAN EDZENI!

MEGTANÍTUNK TUDATOSAN TÁPLÁLKOZNI!

 TUDJ MEG MÉG TÖBBET VÁLTOZÓKORRÓL