Fűtés klímával

hrabopress küldte be 2020. 10. 05., h - 12:38 időpontban
""

A klímáról mindenkinek a kánikulában is kellemesen hűvös belső terek jutnak eszébe. Kinek jutna eszébe a hideg idő beálltával bekapcsolni a klímát? Nos, annak, aki takarékosan és hatékonyan akar fűteni.

Megérkezett az ősz. A klímával történő fűtés ebben az időben nem is lehetne aktuálisabb! Tudja, hogy a légkondicionálókkal 3-4-szer olcsóbban fűthet, mint bármilyen más elektromos fűtéssel! Sőt, a fűtési szezon döntő többségében még a gázfűtésnél is olcsóbb. Akár 10-15 %-ot is spórolhatunk, ha klímával fűtünk egy modern gázkazánhoz képest.

A forgalmazott készülékek közül vannak olyanok, amelyek alkalmasak a fűtésre és hűtésre is egyaránt. A fűtésre optimalizált készülékek azok, amelyek - 20 Celsius fokig tudják biztosítani a fűtést.

Egyre többször merül fel a kérdés, hogy érdemes-e fűteni klímával. A válaszom igen, de nézzük a számokat. 1 KW villamos-energiából akár 4 KW hőenergia leadásra képes a klíma berendezés, ezt egészen -15 Celsius fokig garantálja. Természetesen hidegebb időben is működik a készülék, csak nem ezzel a kiemelkedő hatásfokkal. (Igaz, az utóbbi években nemigen vannak igazán hideg telek sem.)

A köztudatban nem ismert, hogy klímával is lehet fűteni. Sokan használják átmeneti időben a hősugárzókat és olajradiátorokat fűtésre. Míg egy olajradiátor 1 kW áramból 1 kW fűtő teljesítményt állít elő addig egy split klíma esetében 1kW villamos áramból 3,8 kW fűtő teljesítményt kapunk.

Kérdés persze, hogy minden klíma alkalmas a fűtésre? A hagyományos klímák többsége tud fűteni, de nem megfelelőek a téli szezon fűtésére. Ezek a készülékek nincsenek azzal a funkcióval ellátva, hogy hosszú hónapokon keresztül fűtsék a lakásunkat. Ezek a klímák nem csak több áramot fogyasztanak, de idő előtt tönkre is  mennek. Viszont a mai fűtésre optimalizált klímákkal nagyon jó hatásfokkal és komfortosan lehet fűteni lakásunkat. A beépített wifi segítségével akár a munkahelyünkről is szabályozni tudjuk otthonunk hőmérsékletét, ezért sohasem kell azon aggódnunk, hogy hideg lakásba érünk haza.

Röviden még az említett H tarifáról. Igényelhetjük hűtő-fűtó klímánknak a kedvezményes villamos áramot. Ez a tarifa a hőszivattyúk és a megújuló energiaforrásokhoz használható. Ez a kedvezmény sajnos nem elérhető egész évben csak fűtési szezonban, viszont a nap 24 órájában elérhető az ügyfél számára. A fűtés szezonban - Október 15. - április 15. közötti időszakban  - 1 kW villamos energiát 24 forintért tudunk megvenni. (Bővebben tájékozódhatunk erről elektromos szolgáltatónk honlapján.)

Kubicsek Márk klímaszerelő

Hirdetés: