A váci Lyra könyvajánlója

hrabopress küldte be 2022. 07. 16., szo - 20:12 időpontban
""

Az egyedüllét, válogatott könyvek s a természet segítenek bennünket abban, hogy saját magunk fölé emelkedhessünk.

Altenberg

kép

Divat és hagyomány
Ék Erzsébet


A könyvben a hagyományos, népszerű népviseleti elemek másként való fölhasználásából mutatunk kóstolót. Nem törekszünk tájjellegű teljességre, néhány kiválasztott kedvenc elemet variálunk. A matyó hímzésekből, a gyapjú szűrkabátokból, a fehérhímzésekből, a horgolt csillagokból merítve, megszüntetve megőrizve alakította ki a szerző a new design ruhadarabokat. Otthon házilag elkészíthetőek: kézzel vagy géppel varrva, átfestve, díszítve. A modellek elkészítéséhez és további ötletekhez ad a kötet szöveges és képes segítséget.

Ára: 3.995 Ft helyett, kedvezményesen 1.995 Ft

kép

Esőleső társaság és más novellák
Móricz Zsigmond


A borítón mosolygó embert az elmúlt évszázad legszigorúbb magyar írójaként emlegették, és sokáig ritkábban álmélkodtunk azon, mennyi játék és gyöngéd művészi mozdulat van az írásaiban. Az új századforduló prózájában fedeztük föl igazán, milyen sokszínű hagyomány bontakozik elő Móricz Zsigmond novellisztikájából.

A hét krajcár, mellyel elindult, jelkép: az ő öröksége – mondta róla Kosztolányi. – Mindegyik krajcár jellemző írói elhivatottságára. Néhányat a gépfiókban lelt, a munka oltárszekrényében, egyet valahol elrejtve az üveges almáriom bűvös zugában, ahol a múlt emlékeit, az ereklyéket őrzik, kettőt az édesapjánál és édesanyjánál, az őseinél, akiktől származik, s az utolsót, a legértékesebbet egy koldustól kapta, egy magyar koldustól, aki poros országútjainkon reménytelenül ballag, a szenvedők szenvedőjétől, akinek cserében érte, ezért az egy krajcárért, mindörökre odaadta szívét és szavát.

Ára: 1.490 Ft helyett, kedvezményesen 745 Ft

kép

Kalak
Kim Leine


Élet és irodalom különbözőségével mindenki tisztában van. Habár, természetesen, ismerünk regényes életeket, valamint életregényeket is. Kim Leine műve nem a különbözőség jegyében fogant. Élete és szavai egységben állnak. Ha nem volna ennyire regényes - regényszerű -, amit ír, akár memoárnak is tekinthetnénk e művet. Családon belüli erőszak, promiszkuitás, alkoholizmus, drogfüggőség, elidegenedés - Leine minden rémálmot végigélt, hogy aztán papírra vethesse az ébredés tiszta mondatait. Minden szenvedéstörténet szükségszerűen túlmutat önmagán: az ég és a föld, Isten és ember kapcsolatát szimbolizálja. Teremtéstörténet. És mint ilyen: közös. Mindannyiunk ügye. „Fent vagytok. Tudom, hogy odafent vagytok

Ára: 3.750 Ft helyett, kedvezményesen 1.125 Ft

kép

Melyiket válasszam?
Háromszáz tanács a helyénvaló szóhasználathoz
Grétsy László


A Melyiket válasszam? című könyv pontos és szakszerű nyelvi eligazítást nyújt az alábbi nyelvhasználati esetekben, és tanácsot ad a következő nyelvi jelenségekben felbukkanó szólehetőségek közötti választáshoz: bizalmas, választékos, népies stílusú szavak; e és ö ejtésváltozat; egymást átfedő jelentésű szavak; egymással fel nem cserélhető szavak; nyelvújítási szóalkotások és régebbi szavak; rokon értelmű szópárok, szócsoportok; foglalkozásnevek; terpeszkedő kifejezések; jelentésmegoszlás, szóhasadás; kétféle írásmód; többféle kiejtés.
A szótárt ajánljuk mindazoknak, akik törekszenek a szavak szabatos, színes és választékos használatára. Hasznos segítséget jelenthet a magyar nyelv oktatása során is. Emellett szövegek gondozásával foglalkozók - fordítók, szerkesztők, korrektorok - is haszonnal forgathatják.

Ára: 2.990 Ft

kép

Titkosírás
Szép Györgyi


Szép Györgyi grafológus, igazságügyi szakértő szerint az írás lélekharang. A grafológia tudománya érti és megfejti e dallamokat. Mindenkié más. Kíváncsi vagy milyen a Te vagy mások zenéje? Akkor itt a lehetőség. A szerző számodra is tud hasznosat mondani, aki 2002-től egyben igazságügyi szakértő is. Szereti az igazságszolgáltatás területét, emellett ő segített a Hold túlsó oldalán című portréfilm készítésében, - amely Izsák Imre csillagászról készült, - a tudós levelezésének elemzésével.

Ára: 2.450 Ft helyett, kedvezményesen 2.080 Ft

kép

Brigitte Macron - Kalitkán kívül
Maëlle Brun


Brigitte Macron nevét az egész világ ismeri. De mit tudunk valójában Emmanuel Macron feleségéről? A mosolyok és a közvetlenség mögött sok seb rejtőzik: gyerekkori tragédiák, valamint egy lehetetlen szerelem, amikor a 24 év korkülönbség ellenére tanárnő és diákja (a későbbi köztársasági elnök) egymásba szerettek. Brigitte Macron nem véletlenül egészen más, mint az őt megelőző elnökfeleségek az Élysée-palotában. Legalább annyira férje fő munkatársa, mint amennyire elnökfeleség. Maëlle Brun több mint ötven személy vallomása alapján írta meg életrajzát - bepillantva a látszatok, pletykák, külsőségek mögé, olyan mélységben megmutatva Brigitte Macront, ahogy más még sosem.

Ára: 3.600 Ft helyett, kedvezményesen 1.800 Ft

kép

Megható kutyatörténetek
Michael Servant


A kutya az ember leghűbb barátja. Évezredek óta, még az írott történelem kezdete előtt szegődött bundás társunk az emberi csoportokhoz, és nemcsak az étel reményében. Ezzel egy olyan kapcsolat alakult ki a világ diverzitásában, ami példa nélkül való volt addig, azóta viszont kellemes kapcsolatként hat mindkét faj számára: a kutya számára ember hasznos társ, otthonérzetének záloga, és etikai iránytű, aki megmondja, mit szabad és mit nem. Az embernek a kutya kedves társ, néha teljesebb, mint az emberi partner, emelett házikedvenc, imádatunk tárgya, cukiságok tára. Rajta szívesebben nevetünk, mint magunkon, de emelkedik azok száma, akik inkább komolyabb igényességgel ügyelnek kedvencükre. Mindezekről rengeteg történetet írtak már, sokféle stílusban, és szemszögből. Könyvünk ezekből ad közre egy csokornyit.

Ára: 700 Ft

kép

Rétesmánia - A legjobbat nyújtjuk!
Krusperné Bádonyi Tímea


A Tisza-tó szomszédságában lévő Poroszlói Rétesház kultikus hely a réteskedvelők körében. Százak állnak meg naponta, hogy rétest vegyenek és egyenek, sőt az otthoniaknak is vigyenek. Van, aki néhány szeletet, de a többség több tucatot, sőt egész rudakat csomagoltat. Mert ennyire finom. Pont, mint amilyet a nagymamáink készítettek hajdanán.
A családi vállalkozás lelke, Krusperné Bádonyi Tímea ebben a könyvben megosztja mindazt a tudást, ami az évek alatt ilyen kedveltté tette a rétesüket. Semmi nem marad titokban. A nyolc alaprecept között megtalálható a náluk kapható nyújtott rétesé is, amit eddig féltve őrzött. Ugyancsak elárulja a saját fejlesztésű titkos krémjét, amivel a bolti réteslapokból lehet gyorsan, a húzott réteseket is zavarba ejtő külsejű és ízű finomságot sütni. Számos édes és sós töltelékvariáció, valamint rétestésztából készíthető ételek receptjét is megismerhetjük, hogy minél változatosabb legyen a repertoárunk.
Ebben a könyvben tényleg minden benne van, amit a rétesről tudni érdemes. A birtokában mostantól magabiztosan fogunk mennyei réteseket sütni.

Ára: 4.000 Ft helyett, kedvezményesen 3.600 Ft

kép

BéRCZeSi RóBeRT DaLSZöVeGKöNYVe
Bérczesi Róbert


Az igaz ember feladata, hogy tanulmányozza a hagyományt, és korának nyelvén továbbadja azt. Mindenki evvel próbálkozik, aki bevállalja a dalok áthozását onnan, ahova értük kell menni. Mennyi elvetélt kísérlet, vagy banális és lejárt szövegek keverednek ki a súlyos izzadságszagból, vagy az eredetieskedés sznob kényszere teszi lehetetlenné az egyszerű telitalálatokat. Sok évtizede figyelem, hogy hol bukkan fel a hibátlan és tévedhetetlen üzenet a rakendrollban. Az igazság az, hogy sehol. Sokan nagy erőkkel és egészen jó ízléssel közelítenek, de ez kevés. Ennyi idő után megnyugodva mondom ki, hogy Bérczesi Robi az egyetlen a számomra, aki soha nem tesz engedményt, soha nem hibázik - még akkor se, ha éppen bevallottan ő se érti mindig elsőre tökéletesen amit leírt. Titkokkal és sugallatokkal melózik, tehát nem is csoda, hogy néha később jön a megvilágosodás. Mire színpadra jutnak a dalok, vagy felveszi őket a stúdióban, mindig beáll az üzenetük, felragyognak egészként. Egyszerre kedves, kíméletlen, baráti szavak és kikezdhetetlen próféciák. Nem lehet nem figyelni rájuk, meg kell próbálni elrepülni velük.

Ára: 3.475 Ft helyett, kedvezményesen 2.433 Ft

kép

ELŐRENDELÉS KEDVEZMÉNNYEL!

Geneva Lee : Uralkodj rajtam - Royal saga 1.

Ára: 3.990 Ft helyett, kedvezményesen 3.392 Ft


Egy férfi, akinek a lába előtt hever a világ, mégis tőlem lopott csókot.
És itt véget is kellett volna érnie, mivel fogalmam sem volt, ki az. Csakhogy a csókot megörökítette egy kamera, és a kép világszerte a bulvársajtó címlapjáról köszön vissza.
Fel kellett volna ismernem. Alexander volt, Cambridge hercege.
A királyi család rosszfiúja. A száműzetésben lévő trónörökös.
Egy irányításmániás, követelődző, veszélyes férfi.
Figyelmeztetett, hogy tartsam távol magam, hogy a sajtó és a családja tönkre fognak tenni. Menekülnöm kellene, de képtelen vagyok rá, mert bekövetkezett, amire a legkevésbé számítottam: szerelmes lettem, ami annál rosszabb, mivel ő sosem fog szeretni...

Szenvedély, intrika és szerelmi románc - Add át magad a több, mint kétmillió példányban eladott, világsikerű sorozat, a Royal saga sötét, érzéki világának.

Várható megjelenés: 2022.08.01.