Te eszkimó vagy indiai vagy?

hrabopress küldte be 2023. 06. 12., h - 15:39 időpontban
""

Veszélyes-e az egyoldalú táplálkozás?

A kétezres években a kanadai kormány megsajnálta az eszkimóit, mert nagyon egyoldalúan táplálkoznak és csak halat és fókazsírt fogyasztanak. Szegények nem jutnak sem zöldségekhez, sem gyümölcshöz, seg gabonafélékhez. Biztosan vitaminhiányban szenvednek, ezért hatalmas zöldség és gyümölcsszállítmányokkal segélyezték meg őket. Mi lett az eredménye? Egy fél év alatt a teljes lakosságon mérni lehetett az inzulinrezisztencia első jeleit, hiszen a szervezetük, a hasnyálmirigyük generációkon keresztül nem találkozott szénhidráttal, ezért nem tudott mit kezdeni vele.

Az eszkimók tehát szélsőségesen táplálkoznak, de számukra ez a természetes és a fehérjékből és zsírokból „tanulta” meg a szervezetük az életenergiatermelést.

A másik szélsőség az egyenlítő környékén élő népesség, mondjuk az indiaiak, aki viszont éppen ellenkezőleg zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét-rizs esznek, hiszen azon a forró éghajlaton, magas páratartalmon sokkal egyszerűbb a fa alatt meditálni és csak felnyúlni egy gyümölcsért, mint levadászni a vacsorára valót. Ráadásul hamar meg is romlana a hús és a zsír a forróságban.

Az ő szervezetük tehát a szénhidrátok feldolgozására rendezkedett be.

És vajon Neked  szénhidrát vagy fehérje és zsír igényed nagyobb?

Itt Közép-Európában az emberek szervezete, anyagcseréje vegyes táplálkozást igényel, de mégis egyéni, hogy melyikből milyen mennyiség szükséges számodra, vagyis az őseid milyen földrajzi és éghajlati adottságokhoz igazodva alakították ki a táplálkozási rendszerüket.

Figyeld meg, hogy még itt Európában is látványos a különbség az északi és déli népek étkezési szokásai között. A skandinávok és angolok sokkal több halat és húst esznek, mint a déli görögök, olaszok és spanyolok, ahol inkább a saláták, tésztafélék a jellemzőek.

Ha megtalálod a saját optimális arányú fehérje-zsír-szénhidrát igényedet, akkor Te is elérheted az ideális testsúlyodat.

Ne feledd, hogy a táplálékaink a mi „üzemanyagunk”!

Táplálkozz tudatosan és figyeld meg az étkezéseid után mit érzel.

Amennyiben jön a „kajakóma”, akkor bizony nem jót és jó arányban ettél, hiszen ha az a logika, hogy az ételtől energiát kell kapni, akkor a fáradság épp az ellenkezőjét bizonyítja.

Ha kívánós vagy, akkor valószínűleg előzőleg szintén nem az anyagcseréd szerint ettél és a sejt szintű energiád alacsony, ezért van szükséged „doppingra”, ami persze mindenkinél más és más étel vagy ital lehet. Ilyen a kávé, a süti, csoki, de sokak számára furcsa módon a szalonna, vagy a töpörtyű is dopping lehet az alacsony energiaszint kompenzálására.

Tudj meg még többet az anyagcsere típusú táplálkozásról és olvass tovább a linkre kattintva!

TUDJ MEG MÉG TÖBBET A TÁPLÁLKOZÁSRÓL

MÁLNÁRIUM VÁC

(x)

HIRDETÉS